Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1901: Tallulah Bankhead ble født i Alabama. Hun slo igjennom som teaterskuespiller i England i 1920-årene, men skaffet seg senere en karriere både på Broadway og i Hollywood. Mest kjent av filmene hennes er trolig Alfred Hitchcocks «Lifeboat» fra 1944. Bankhead gjorde seg også bemerket med et skandalepreget privatliv og en slagferdighet som har gjort henne til gjenganger i sitatbøker, ofte med en selvironisk brodd («De pleide å fotografere Shirley Temple gjennom gasbind – meg burde de fotografere gjennom linoleum»). Men hun nøt også respekt som seriøs karakterskuespiller. Blant Bankheads 300 rolletolkninger for teater, film, TV og radio var både Blance DuBois i «En sporvogn til begjær» og tittelrollen i Ibsens «Hedda Gabler». Storrøykeren Tallulah Bankhead døde av en lungesykdom i 1968, 66 år gammel.

1943: General Friedrich Paulus og hans 6. armé kapitulerte ved Stalingrad. Dermed brast riste rest av Der Führers forhåpninger om å gå seierrik ut av felttoget i Russland. Hitler, som hadde utnevnt Paulus til generalfeltmarskalk dagen i forveien, mottok nyheten om Paulus’ kapitulasjon med frådende raseri og svor på at han aldri mer skulle utnevne en feltmarskalk. Han var særlig opprørt over at Paulus ikke hadde begått selvmord, men overgitt seg levende i fiendens hender. Paulus på sin side skal ha uttalt: «Jeg har ingen intensjoner om å skyte meg for denne bayerske korporalen.» Friedrich Paulus ble sittende i sovjetisk fangenskap til 1953. Etter løslatelsen slo han seg ned i Dresden i det daværende DDR, der han ble boende til sin død i 1957.

1983: Storbritannia innførte påbud om bruk av bilbelter for sjåfører og forsetepassasjerer, etter at spørsmålet var blitt debattert i 15 år. Sikkerhetsbelter i biler var praktisk talt ikke-eksisterende inntil den amerikanske bilprodusenten Nash begynte å tilby det som ekstrautstyr i 1950. Ford fulgte etter i 1955. I 1958 ble Saab GT750 den første personbilen som ble levert med belter som standardutstyr. Fra året etter var belter også standard i Volvo-modellene Amazon og PV 544. Svenskene innførte påbud om belter i nye biler fra 1970, men bruken av dem ble ikke obligatorisk før i 1975 (foran) og 1986 (bak). I Norge ble sikkerhetsbelter foran påbudt i 1979. De første årene ble man avkrevd 30 kroner i bot om man syndet mot reglene. Ved utgangen av 2022 var gebyret på 1.500 kroner.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse