Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1901: Tegneserieskaperen Carl Barks ble født på en gård i Oregon. Han måtte slutte på skolen i ung alder på grunn av en hørselsskade, og en periode i ungdommen drev han mellom ulike jobber som gårdsarbeider, vedhogger, hestekar, dreier og trykker. Barks har senere uttalt at de mange fargerike typene han lærte å kjenne i disse årene kom til å inspirere ham som tegner. I 1935 ble han ansatt ved Disney Studios. Ingen enkeltperson har betydd mer for utviklingen av Disney-universet enn Carl Barks. Han var ikke bare en dyktig tegner, men også en kresen og original historieforteller med stor psykologisk innsikt. Andeby er Barks’ oppfinnelse. Også figurer som Skrue McDuck, Fetter Anton, B-gjengen, Petter Smart, Rikerud og Magica fra Tryll er ektefødte barn av Barks. Tegneren døde i 2000, 99 år gammel.

1907: Den tysk-jødiske kjøpmannen Adolf Jandorf åpnet Kaufhaus des Westens (forkortet KaDeWe, norsk «Vestens varehus») i Berlin. Grunnflaten i det gigantiske varehuset i Tauentzienstrasse målte 24.000 m² allerede ved åpningen. Den har siden est ut til 60.000 m², noe som gjør KaDeWe til det største varehuset på det europeiske kontinentet og det største i Europa etter Harrods i London. KaDeWe ble hardt skadd under 2. verdenskrig, bl.a. av et amerikansk bombefly som styrtet inn i bygningen, og gjenåpnet ikke før i 1950. I etterkrigstiden ble KaDeWe et symbol på Vest-Tysklands økonomiske fremgang og det materielle svelget mellom øst og vest i Berlin. Varehuset skal ha hatt sin største dagsomsetning noensinne 10. november 1989, dagen etter at Berlin-muren falt.

1980: 123 mennesker mistet livet da oljeplattformen «Alexander L. Kielland» kantret i Nordsjøen. 89 ble reddet. Granskningskommisjonen konkluderte med at et brudd i en sveisesøm i en av plattformens fem bæresøyler var årsak til ulykken. Bruddet førte til at bæresøylen ble revet av i høy sjø, og plattformen krenget mot styrbord. Mayday-signalet ble telegrafert fra plattformen like før klokken 18.30. Ca. en tredel av de 212 personene om bord oppholdt seg i plattformens to kinosaler da alarmen gikk, omkring 50 befant seg i messen, og de øvrige var på lugarene. Ifølge Wikipedia tiltok slagsiden i 20 minutter før konstruksjonen til sist veltet helt rundt. Sikkerheten på plattformen ble senere kritisert på flere punkter. Kielland-katastrofen 27. mars 1980 var den verste industriulykken i norsk historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse