1889: Et av de mest omtalte mordene i svensk kriminalhistorie ble begått i den vesle bygda Yngsjö i Skåne. Småbrukerkona Hanna Johansdotter ble kvalt av sin ektemann Per Nilsson og hans mor Anna Månsdotter. Under rettssaken kom det fram at moren hadde pleid incestuøs omgang med sønnen gjennom mange år, og at de to trolig hadde myrdet Hanna da hun oppdaget forholdet. Begge ble dømt til døden, men i lys av at Per var blitt utsatt for seksuelle overgrep siden barndommen, ble straffen hans omgjort til livsvarig fengsel. Hans mor fant retten ingen nåde for. I august 1890 ble Anna Månsdotter den siste kvinnen til å bli henrettet i Sverige. På gravsteinen til hennes svigerdatter og mordoffer står det: «Den arma qvinnans tårar och böner rörde dem alls intet.»
1942: Lübeck ble målet for det britiske flyvåpenets første større bombeangrep på en tysk by under 2. verdenskrig. Angrepet satte inn klokken 23.18 om kvelden, mens hansabyen lå opplyst av fullmånen, og involverte 234 bombefly fra Royal Air Force. Tre timer senere var rundt 300 av byens innbyggere drept og minst 15.000 hjemløse. Bombardementet gjorde også stor skade på byens historiske sentrum. «Ødeleggelsene er virkelig enorme», noterte Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels i sin dagbok. Bombingen av Lübeck utløste en serie tyske gjengjeldelsesangrep mot britiske byer, det første mot Exeter 23. april. Disse angrepene fikk oppnavnet Baedeker-blitzen, etter et rykte om at Luftwaffe brukte en reisehåndbok fra forlaget Baedeker under utvelgelsen av bombemålene.
1999: Jens Book-Jensen, populært kalt Book’n, døde i Bærum. Book’n scenedebuterte i 1933 og var aktiv som sanger og revykunstner gjennom et halvt århundre. I 1940- og 50-årene var han også teaterdirektør. Likevel er det som sanger han huskes best i dag. Book’n hadde spilt inn 400 låter allerede i 1945 og fikk sin siste slager som 75-åring med «Det er lov å være bli’» i 1985. Hans største hit var «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé», med melodi av Kristian Hauger og tekst av Gunnar Kaspersen. Book’n spilte inn sangen første gang i 1950, men den slo ikke an for fullt før en nyinnspilling kom ut 1957. Ifølge Norsk biografisk leksikon var Book’n den norske artisten som solgte flest plater i Norge i det 20. århundre. Jens Book-Jensen ble 88 år gammel.
(©NTB)