Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1871: Dronning Victoria sto for den offisielle åpningen av Royal Albert Hall i London. Den ellipseformede konsertsalen var inspirert av antikkens teatre og oppkalt etter dronningens avdøde gemal, prins Albert, som i sin tid hadde foreslått å gjøre South Kensington til et sentrum for kulturopplevelser. Allerede på åpningskvelden ble det klart at akustikken i salen var en katastrofe. På grunn av de svære ekkoproblemene i salen het det lenge om Royal Albert Hall at det var «det eneste stedet en britisk komponist kan være sikker på å høre verkene sine to ganger». Først i 1969 fikk man endelig brakt ekkoene til taushet ved hjelp av en mengde paraplylignende skiver, som ble montert under takkuppelen. Den velkjente tradisjonen med promenadekonserter («The Proms») i Royal Albert Hall skriver seg fra 1895.

1981: Nordmannen Inge Simonsen vant herreklassen i den første utgaven av London Marathon. Han delte seieren med amerikaneren Dick Beardsley, ettersom de to valgte å krysse mållinjen på likt mens de holdt hverandre i hendene. Simonsen er eneste nordmann som har vunnet herreklassen i konkurransen. Derimot var norske løpere suverene i kvinneklassen gjennom store deler av 1980-tallet. Grete Waitz vant løpet i 1983 og 1986, mens Ingrid Kristiansen stakk av med seieren i 1984, 1985, 1987 og 1988. Siden årtusenskiftet er London Marathon blitt sterkt dominert av kenyanske og etiopiske løpere. Den siste vinneren av herreklassen som ikke var født på afrikansk jord, var portugiseren António Pinto i 2000. Afrikanske løpere har også vunnet kvinneklassen hvert år siden 2010.

1982: Komponisten og musikkpedagogen Carl Orff døde i München, 86 år gammel. Orffs mest berømte komposisjon er uten tvil «Carmina Burana» fra 1936, med det monumentale «O Fortuna»-koret som begynnelse og slutt. Orff baserte verket på en samling lyrikk fra tysk middelalder. Etter premieren sa Orff til forleggeren sin: «Alt jeg har skrevet til nå, og som du dessverre har utgitt, kan destrueres. Mine samlede verker begynner med 'Carmina Burana'.» Kritiske røster har minnet om at Orffs samlede verker også omfattet musikk til åpnings- og avslutningsseremoniene under sommer-OL i Berlin i 1936, som han skrev på bestilling fra naziregimet. Carl Orff leverte også musikk til de olympiske sommerlekene i München i 1972.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse