1899: Den 46 år gamle stuepiken Mary Ann Rogers huskes for sin heltegjerning 30. mars 1899, da passasjerfergen SS «Stella» forliste i Den engelske kanal. «Stella» var på vei fra Southampton til Guernsey med 147 passasjerer og et mannskap på 43, da skipet traff et skjær i tett tåke. Kapteinen innså raskt at skipet ville synke i løpet av minutter. Som skikken var, ble kvinner og barn sluppet først i livbåtene. Mary Ann Rogers insisterte ikke bare på å gi bort livbeltet sitt til en kvinnelig passasjer, hun nektet også å oppta en plass i livbåten. I stedet valgte hun å bli med «Stella» ned i dypet, sammen med 86 passasjerer og 18 av mannskapet. Totalt 85 mennesker ble reddet fra forliset, ifølge Wikipedia. I 1901 ble et monument over den heroiske stuepiken avduket i Southampton. Mary Ann Rogers er også hedret med et glassmaleri i katedralen i Liverpool og en minneplakett i London.
1945: Den røde armé inntok Wien. I likhet med Berlin skulle Wien bli delt i okkupasjonssoner ved slutten av 2. verdenskrig, kontrollert av de fire seiersmaktene USA, Sovjetunionen, Frankrike og Storbritannia. Okkupasjonen vedvarte helt til Den østerrikske statstraktat ble undertegnet i 1955 og gjenetablerte Østerrike som uavhengig stat. Som Berlin ble også Wien arena for hektisk spionasjeaktivitet og rivalisering mellom øst- og vestblokken i det første tiåret av den kalde krigen. Atmosfæren i det okkuperte Wien danner bakteppet for Carol Reeds filmklassiker «Den tredje mann» (1949), etter manus av Graham Greene, og med Orson Welles i rollen som den gåtefulle Harry Lime. Filmen er blant annet berømt for en menneskejakt gjennom byens kloakker.
1989: Spillefilmen «Rain Man» vant fire priser under Oscar-utdelingen i Los Angeles. Dustin Hoffman fikk pris for rollen som en såkalt autistisk savant med ekstraordinær hukommelse og oppfattelsesevne. Figuren var inspirert av Kim Peek, en mann manusforfatter Barry Morrow hadde møtt noen år tidligere. Peek var født med store utviklingsforstyrrelser og diagnostisert (trolig feilaktig) med autisme. Dessuten hadde han fotografisk hukommelse. Ifølge avisen The Times kunne Peek resitere innholdet i 12.000 bøker og navngi alle naboene på en hvilken som helst adresse i hjembyen Salt Lake City, ettersom han hadde memorert telefonkatalogen. Han var også i stand til å lese begge sidene i en oppslått bok samtidig – én med hvert øye. Nyere undersøkelser kan tyde på at Peek hadde en sjelden lidelse ved navn FG-syndrom. Han døde i 2009, 58 år gammel.
(©NTB)