Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1596: René Descartes ble født i Indre-et-Loire i Frankrike. Han holdes av mange for å være grunnleggeren av moderne filosofi. Descartes var av adelig slekt og reiste i ungdommen rundt i Europa som leiesoldat for utenlandske armeer. Sentralt i Descartes’ filosofi står hans «metodiske tvil». Gjennom en kritisk tvil på alle sanseerfaringer og forestillinger kom han fram til sin berømte sentens om at «jeg tenker, altså er jeg.» I 1649 ble Descartes engasjert som personlig filosofilærer for dronning Kristina av Sverige. Dronningen forlangte filosofiundervisning fra grytidlig om morgen, og Descartes ble tvunget til å bryte sin livslange vane med å ligge i sengen til klokken 12 om formiddagen. Medisinere har ment at denne drastiske endringen i rutiner kan ha svekket filosofens immunforsvar. René Descartes døde av lungebetennelse i Stockholm i 1650.

1970: Ni terrorister væpnet med samuraisverd og eksplosiver kapret et passasjerfly på vei mellom Tokyo og Fukuoka. Kaprerne tok 129 gisler som de vekslet mot Japans viseminister for transport under en mellomlanding i Seoul, før ferden fortsatte til Pyongyang i Nord-Korea. Her fikk kaprerne innvilget politisk asyl av myndighetene. De ni mennene var medlemmer av Den japanske røde armé, en venstreekstrem terrororganisasjon med utspring i studentmiljøer i 1960-årene. Hensikten med aksjonen var ifølge Wikipedia å oppildne til revolusjon i Øst-Asia fra en base i det kommunistiske Nord-Korea. Ingen personer kom til skade under kapringen, og viseministeren for transport fikk returnere til Japan etter få dager. Japansk politi mener at fire av terroristene fremdeles kan være i live i Nord-Korea.

1993: Filmskuespilleren Brandon Lee mistet livet under innspillingen av actionfilmen «The Crow» i North Carolina. Lee omkom under filmingen av en scene der rollefiguren hans ble beskutt av banditter. Våpenet, en grovkalibret revolver, var ladd med løspatroner. Crewet var imidlertid uvitende om at et prosjektil satt fastkilt i løpet. Da Lees motspiller avfyrte våpenet, løsnet prosjektilet og drepte Lee. Filmselskapet valgte å fullføre filminnspillingen med en stedfortreder i Lees gjenværende scener. «The Crow» hadde premiere i mai 1994. Den tragiske hendelsen under innspillingen bidro trolig til at filmen ble en kassasuksess og senere har fått status som en kultfilm. Brandon Lee var sønn av filmskuespilleren og kampsportutøveren Bruce Lee. Han er gravlagt ved siden av faren på Lake View Cemetery i Seattle, der gravene deres besøkes av tusener hvert år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse