1933: Det nyetablerte naziregimet i Tyskland satte i verk en endags boikott av jødiske forretninger over hele landet. Boikotten rammet ikke bare jødiske butikker og varehus, men også banker, advokater og legekontorer. På aksjonsdagen holdt SA-mannskaper vakt utenfor jødiske forretninger i alle tyske byer for å håndheve boikotten. Til ergrelse for nazistene falt boikotten på en lørdag, da mange jødiske forretninger uansett holdt stengt på grunn av sabbaten. Aksjonen fikk dessuten relativt liten oppslutning hos den jevne tysker. Etter planen skulle det holdes en lignende aksjon 4. april, men befolkningens passive holdning under den første boikotten bidro til at tiltaket ble avlyst. «Judenboykott» var den første offisielle, riksdekkende aksjonen rettet mot jødiske borgere av Tyskland under Hitler-regimet.
1963: «Dr. No» hadde norsk premiere på Eldorado kino i Oslo. Filmen var den første i serien om James Bond og introduserte den ukjente skotten Sean Connery i rollen som agent 007. Flere skuespillere var påtenkt til hovedrollen før Connery kom inn i bildet. Produsent Albert Broccolis førstevalg var Cary Grant, som takket nei fordi han ikke ville binde seg til en hel filmserie. Bond-forfatter Ian Fleming skal ha ønsket seg Richard Todd i rollen, mens andre navn i diskusjonen var Patrick McGoohan og David Niven. Albert Broccoli forteller i sin selvbiografi at også Roger Moore var oppe til vurdering, men at han ble vraket med henvisning til at han var «for ung, og kanskje en anelse for pen». Moore skulle komme til å avløse Sean Connery i rollen som James Bond i 1973.
2008: Danmarkshistoriens største ran ble begått i Glostrup utenfor København. Klokken halv fire om morgenen tok maskerte menn seg inn i hvelvene til sikkerhetsselskapet Loomis, etter å ha brutt ned veggen ved hjelp av en anleggsmaskin. Mennene var væpnet med automatgeværer. Før de forlot åstedet, strødde de ut et stort antall fotangler på bakken for å oppholde politiet. Ranerne kom unna med 62 millioner danske kroner i kontanter. Politiets mistanker gikk i retning av et ransmiljø i Sverige, men gjerningsmennene er aldri pågrepet. Det astronomiske ransutbyttet har heller ikke kommet til rette. 2008 var uten sammenligning det verste ransåret i dansk historie, målt etter stjålne verdier. Fire måneder etter kuppet i Glostrup, ble Dansk Værdihåndterings tellesentral i Brøndby utsatt for et lignende ran. Forbryterne stakk av med 60 millioner kroner.
(©NTB)