Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 april 2023 02:00
Del på Facebook

1725: Eventyreren og forfatteren Giacomo Casanova ble født i Venezia. Han var sønn av et skuespillerpar og var innom studier i juss og teologi før han tok han fatt på et omflakkende liv som forfører og levemann i Europa. Han var innom en rekke yrker og pleide dessuten en karriere som bedrager og gambler. Casanova etterlot seg en stor litterær produksjon, men huskes først og fremst for selvbiografien «Mitt livs historie». Det er her han utmaler sine tallrike erotiske eventyr, som har gjort navnet hans synonymt med «kvinnejeger» på alle språk. Boka kom ut etter hans død i 1798. Litteraturhistorikerne har stort sett vært noe avmålte i sin dom over Casanovas forfattertalent. Selvbiografien vitner likevel om en opphavsmann med sans for velturnerte poenger. Da han en gang blir spurt med hvilken rett han har tatt tittelen greve, svarer Casanova: «Med den rett som alle mennesker har over alfabetets bokstaver.»

1968: Stanley Kubricks «2001: A Space Odyssey» hadde premiere i USA. Kubrick hadde lenge ønsket å lage en romfilm, og hans bestilling til forfatter Arthur C. Clarke skal ha vært «en historie om menneskets forhold til universet». Resultatet ble en episk science fiction-film som spenner over millioner av år, fra førmennesker behersket jorden og fram til romalderen. Den visuelt spektakulære, men kategorisk sakteflytende filmen (med lange strekk uten verken dialog eller håndgripelig handling) fikk en blandet mottakelse av publikum og kritikere. Hovedrolleinnehaver Keir Dullea anslo at rundt 250 publikummere forlot salen under den første visningen i New York. Likevel har «2001: A Space Odyssey» fått status som en av tidenes mest innflytelsesrike filmer. I en kåring i magasinet Sight & Sound i 2022 ble filmen utropt til den beste gjennom alle tider, foran «Citizen Kane» og «The Godfather».

2015: En grånende bande av ransmenn slo til mot et bankbokshvelv i Hatton Garden i London. Ranerne tok seg inn i komplekset via en heissjakt og boret seg gjennom den halvmetertjukke veggen til hvelvet med en industridrill, før de stakk av med juveler og andre verdisaker for 14 millioner pund. Det viste seg at banden besto av svært erfarne tyver som hadde samlet seg for å begå et siste kupp. Lederen for ranslaget var 76-årige Brian Reader, og blant hans medsammensvorne var menn på 75, 67 og 60 år. Planleggingen av kuppet hadde foregått over halvlitere på Castle pub i Nord-London, der mennene hadde møttes hver fredag i tre år. De ble pågrepet i mai 2015. Ranet i Hatton Garden har inspirert ikke mindre enn tre spillefilmer. I «King of Thieves» (2018) spilte Michael Caine rollen som bandeleder Brian Reader.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse