Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 april 2023 02:00
Del på Facebook

1940: Aftenpostens Berlin-korrespondent Theo Findahl telefonerte hjem til redaksjonen og varslet om at det tyske angrepet på Norge var underveis. Findahl hadde fanget opp et rykte som gikk i Berlin om at tyskerne snart ville ilandsette en kolossal hærstyrke i Norge. Aftenpostens redaktør formidlet straks meldingen til sekretærvakten i Utenriksdepartementet, som så varslet Forsvarets generalstab. Avisen ble deretter instruert av UD og generalstaben om ikke å trykke meldingen. Årsaken til at meldingen ble stanset har vært gjenstand for diskusjon. En utbredt oppfatning har vært at generalstaben ikke trodde på den. Andre har pekt på at meldingen overdrev den tyske invasjonsstyrkens omfang, og derfor kunne skape et feilaktig inntrykk i befolkningen av at motstand mot tyskerne var nytteløst. Mindre enn to døgn etter at Findahl sendte meldingen, stevnet «Blücher» inn Oslofjorden.

1990: 159 mennesker omkom da det brøt det ut brann om bord i passasjerfergen «Scandinavian Star» på vei fra Oslo til Frederikshavn. Mye tydet på at brannen var påsatt, og i 1991 utpekte norsk politi en dansk lastebilsjåfør som den sannsynlige gjerningsmannen. Mannen var tidligere dømt for ildspåsettelse og omkom selv i brannen. 13 år senere trakk politiet anklagen tilbake på grunn av manglende beviser. I 2020 kom en seks timers dokumentarserie om brannen, produsert av NRK, DR og svensk TV4. I serien ble det spekulert på om forsikringssvindel kunne ha vært motivet for ildspåsettelsen. På dagen 56 år før brannen på Scandinavian Star, den 7. april 1934, raste en 2 millioner kubikkmeter stor steinblokk ut i fjorden ved Tafjord på Sunnmøre og utløste en 60 meter høy flodbølge. 40 mennesker omkom i katastrofen.

2017: Stockholm ble rammet av et terrorangrep. Klokken 14.53 om ettermiddagen kom en lastebil kom kjørende i stor fart ned langs den travle gågatestrekningen av Drottninggatan i byens sentrum, der fredagsrushet var begynt. Bilens bane gjennom gaten tydet på at sjåføren bevisst styrte mot levende mål. Under den rundt 500 meter lange ferden på gågaten traff bilen 20 personer før den krasjet inn i et Åhléns-varehus. Gjerningsmannen var en 39 år gammel usbekistansk statsborger som hadde fått avslag på sin søknad om opphold i Sverige og senere sverget troskap til IS (Den islamske staten). IS har imidlertid aldri tatt på seg ansvaret for udåden. Fem mennesker mistet livet og femten ble skadd i terrorangrepet. To døgn etter hendelsen var 40.000 mennesker samlet på Sergels torg for å hedre ofrene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse