Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 april 2023 02:00
Del på Facebook

1513: Den spanske oppdageren og conquistadoren Juan Ponce de León ble den første europeeren til å omtale Golfstrømmen. Spanjolen befant seg ved det nåværende Florida-stredet, da han loggførte observasjonen av «en strøm sterkere enn vinden». Ifølge loggen ble de spanske skipene drevet bakover i sjøen av strømmen, til tross for at de hadde «ypperlig vind». 250 år senere ga den amerikanske vitenskapsmannen og politikeren Benjamin Franklin strømmen sitt nåværende navn. Han utarbeidet også den første presise beskrivelsen av Golfstrømmens retning gjennom havet. Franklin skal ha begynt å interessere seg for den mektige havstrømmen under et opphold i England i 1769, da han hørte briter beklage seg over at postgangen tok to uker mer fra England til USA enn den motsatte veien.

1889: Omkring 50.000 mennesker tok oppstilling for å sikre seg en bit av det nåværende Oklahoma. Landområdet var blitt lagt ut for hvit kolonisering etter at urbefolkningen formelt hadde «avstått» det til den amerikanske regjeringen. Koloniseringen begynte på slaget klokken tolv om formiddagen, og fordelingen av det herreløse landet foregikk etter først-til-mølla-prinsippet. En del av de fineste plassene ble okkupert av folk som hadde skjult seg i området før sperrefristen ble hevet og gjorde krav på sitt utvalgte landstykke med det samme klokken slo tolv. Totalt skulle ca. 8000 kvadratkilometer med land koloniseres. Hver nybygger kunne legge beslag på opptil 0,65 km². I løpet av noen få, hektiske timer ble Oklahoma City og flere andre byer grunnlagt. The Land Rush of 1889 var det første av sju slike koloniseringskappløp som gikk av stabelen i Oklahoma fra 1889 til 1895.

1906: De olympiske lekene som har fått betegnelsen «Ekstralekene» åpnet i Aten. Turneringen var en frukt av et politisk kompromiss. Etter at Hellas hadde arrangert det første moderne OL i 1896, foreslo grekerne at lekene skulle foregå i Aten hver gang. Til grekernes skuffelse møtte forslaget motbør fra de andre nasjonenes representanter i Den internasjonale olympiske komité. Som et plaster på det greske såret ble det bestemt at det skulle arrangeres «mellomleker» i Aten hvert fjerde år. Planen rant ganske snart ut i sanden, og 1906 ble første og siste gang slike leker ble holdt. Norge tok sju medaljer under turneringen. Lekene i Aten i 1906 har ikke lenger status som offisielt OL.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse