Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 april 2023 02:00
Del på Facebook

753 f. Kr: Den tradisjonelle datoen for grunnleggelsen av Roma er 21. april år 753 f.v.t. I henhold til legenden skal Mars’ sønn Romulus ha tatt det første spadestikket på Palatinerhøyden denne dagen, og dessuten ha drept sin tvillingbror Remus. Som spedbarn var tvillingene satt ut i skogen for å dø av sin grandonkel Amulius. En hunnulv tok barna til seg og diet dem, assistert av en hakkespett som hjalp til med foringen. Som voksne ble brødrene uenige om hvor byen deres skulle ligge. Til tross for at historien om Romas grunnleggelse må regnes som legendarisk, er det gjort arkeologiske funn som kan tyde på at byen ble etablert på Palatinerhøyden. Ifølge Wikipedia skal restene av noen festningsverker på høyden skrive seg midten av det 8. århundre før Kristus – helt i overensstemmelse med legenden.

1918: Det tyske flygeresset «Den røde baron» ble skutt ned over Somme i Frankrike. Dermed endte det som trolig er historiens mest berømte kampflyverkarriere. Baronens virkelige navn var Manfred Albrecht von Richthofen. Engelskmennene ga ham tilnavnet på grunn av hans fryktede, rødmalte Fokker-fly. I løpet av sine drøyt to år som kampflyger, skal baronen ha skutt ned 80 fiendtlige fly. Da han til sist ble truffet selv, var det ikke av luftvernskyts, men et enkelt prosjektil fra et britisk maskingevær. Til tross for at han var dødelig såret, klarte von Richthofen å foreta en kontrollert landing med flyet. Kort etter utåndet han i flyets cockpit. Den røde Fokker-maskinen hans ble øyeblikkelig revet fra hverandre av suvenirjegere. Bare motoren ble berget, og står i dag utstilt i Imperial War Museum i London.

2019: Åtte terrorbomber gikk av på ulike steder på Sri Lanka, blant annet i tre kirker og tre luksushoteller. Bombene var utløst av selvmordsbombere. Det koordinerte angrepet fant sted på 1. påskedag, og kirkene var derfor fulle. Eksplosjonene i de tre kirkene alene krevde minst 180 menneskeliv. Bomben i Shangri-La Hotel i hovedstaden Colombo ble utløst midt i frokosttiden, da salen var full av turister. Tre danske barn var blant de omkomne. Totalt mistet 269 mennesker livet i angrepene. I ettertid kom det fram at indisk etterretning hadde varslet srilankiske myndigheter om at et omfattende terrorangrep kunne være nær forestående, men advarselen ble ikke tatt til følge. Gjerningsmennene skal ha tilhørt en islamistisk organisasjon som kjemper for å innføre islam på Sri Lanka.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse