Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1896: Stortinget vedtok å heve den kriminelle lavalderen i Norge fra 10 til 14 år. Lovendringen trådte i kraft i 1900 og var gjeldende inntil 1990, da lavalderen ble hevet til 15 år. FN har anbefalt 14 år som den absolutt laveste aldersgrensen for å kunne stilles strafferettslig til ansvar for kriminelle handlinger. Likevel varierer den kriminelle lavalderen sterkt fra land til land. Ifølge Wikipedia er den 10 år i England, Wales og Nord-Irland, men 12 år i Skottland. Iran opererer med ulik lavalder for kjønnene og har fastsatt den til 9 år for jenter og 15 for gutter. India, Kuwait, Libanon, Nigeria, Pakistan og Thailand tilhører en stor gruppe land som har satt lavalderen til 7 år. I USA er lavalderen forskjellig i de ulike delstatene. Massachusetts har den høyeste (12 år), mens den laveste er i North Carolina, der barn i prinsippet kan straffes fra de er 6 år.

1941: Grunnleggeren av bilfabrikken Chevrolet, Louis Chevrolet, døde lutfattig i Detroit. Den sveitsiskfødte racerbilføreren og motorpioneren hadde lært seg bilmekanikerfaget i Frankrike og Canada, og vært racerbilfører for blant annet Fiat og Buick, da han etablerte Chevrolet Motor Car Company i Detroit i 1911. Fabrikken ble kjøpt opp av General Motors i 1917, og i tiårene etter 2. verdenskrig ble Chevrolet et av de mest fremgangsrike merkene i amerikansk bilindustri. Louis Chevrolet selv skulle imidlertid få liten glede av suksessen. I 1929 tapte han alt han eide under børskrakket på Wall Street. Chevrolet tilbrakte resten av sitt yrkesaktive liv som menig mekaniker ved samlebåndene på bilfabrikken som bar hans navn.

1944: Allierte styrker invaderte Normandie, på dagen som skulle gå inn i historien under navnet D-dagen. Invasjonen var første trinn i Operasjon Overlord, de alliertes plan for å befri det nordvestre Europa fra tysk okkupasjon. Angrepet foregikk over en nærmere 100 kilometer lang front fordelt på fem strender. Strendene hadde kodenavnene Omaha Beach, Utah Beach, Sword Beach, Gold Beach og Juno Beach. Om lag 156.000 infanterisoldater ble landsatt i løpet av den første dagen. I tillegg kom 24.000 fallskjermsoldater fra fly. Styrkene ble støttet av 5400 jagerfly og 3000 bombefly, og 7000 skip var involvert i transporten av troppene. Etter seks dager og store tap hadde de allierte landsatt ca. 300.000 mann. Tre uker senere sto en million allierte soldater på fransk jord.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse