Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1692: Den daværende hovedstaden på Jamaica, Port Royal, ble ødelagt av jordskjelv. Nærhet til store handelsruter, ustabile maktforhold og et kystfarvann fullt av trange sund hadde gjort Port Royal til et av klodens mest beryktede piratreder. Byen hadde ord på seg som et moderne Sodoma, der brennevinet fløt i strie strømmer og hvert fjerde hus var enten skjenkested eller bordell. Det var derfor egnet til å vekke bibelske assosiasjoner da to tredeler av Port Royal sank i havet under det kraftige jordskjelvet som rammet Jamaica 7. juni 1692. Det antas at skjelvet og den påfølgende tsunamien drepte om lag halvparten av byens 6500 innbyggere. Flyktninger fra katastrofen grunnla Kingston, som med tiden skulle danke ut Port Royal som handelssenter og overta statusen som hovedstad. I dag er Port Royal redusert til en fiskerlandsby.

1900: Avholdsaktivisten Carrie Nation innledet sitt voldelige korstog mot skjenkesteder i Kansas. Nation hadde selv mistet sin første ektemann til alkoholisme og var opprørt over at brennevinsforbudet i hjemstaten ikke ble håndhevet. 7. juni 1900 gikk hun inn i en saloon i byen Kiowa med favnen full av steiner og knuste inventaret, ifølge eget utsagn etter å ha fått et kall fra Gud. I løpet av det neste tiåret ble hun arrestert 30 ganger for ramponering av barer og salooner, i de fleste tilfeller med en øks, som også ble hennes varemerke. Herjingene gjorde Carrie Nation berømt over hele USA. Bøtene hun ble idømt for vandalisme, betalte hun med inntekter fra bl.a. foredrag og salg av suvenirer i form av miniatyrøkser. Nation og øksen hennes var så beryktet at det i mange barer hang skilt med påskriften: «All Nations Welcome But Carrie».

1945: Kong Haakon VII returnerte til Norge, på dagen fem år etter at han flyktet fra landet sammen med kronprins Olav og den norske regjeringen. Et jublende folkehav, anført av kronprins Olav i battleuniform, tok imot kongen da han gikk i land på Honnørbrygga i Oslo sammen med kronprinsesse Märtha, prinsessene Ragnhild og Astrid og den åtte år gamle prins Harald. Herfra kjørte kongefamilien i åpen bil til slottet under øredøvende bifall fra massen. Kongens hjemkomst sammenfalt med 40-årsdagen for den norske selvstendighetserklæringen. «Den største og skjønneste dag i det frie Norges historie,» fastslo Aftenposten på førstesiden. Hjemmefrontens leder, høyesterettsjustitiarius Paal Berg, sa i sin velkomsttale: «Herre konge! De kommer tilbake til et folk som har måttet tåle meget, som har lidd meget i disse årene, men som også har lært meget. Vi bøyer oss aldri under åket!»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse