Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1851: Grunnlovsendringen som opphevet den såkalte jødeparagrafen ble sanksjonert av kongen. Den opprinnelige formuleringen i Grunnloven lød: «Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.» Selv om jøder med opphevelsen av loven fikk adgang til landet, var «munkeordener» forbudt fram til 1897. Forbudet mot jesuitter ble ikke opphevet av Stortinget før i 1956. Blant mindretallet som ønsket å holde fast ved jesuittforbudet var den forhenværende stortingspresidenten C.J. Hambro.

1969: Neil Armstrong satte de første menneskelige fotavtrykkene på månens overflate. Sporene etter astronautens månestøvler i størrelse 39 og en halv står fremdeles i månestøvet, og vil ifølge vitenskapen kunne gjøre det i tusener av år, ettersom månen ikke har atmosfære og heller ingen vind. Men Armstrong og hans kollega Buzz Aldrin etterlot ikke bare fotspor på månen. For å kompensere for vekten av steinprøver og sand som astronautene tok med seg hjem i romkapselen, måtte de etterlate mer enn hundre gjenstander ved landingsplassen i «Stillhetens hav». Blant sakene som ble liggende igjen etter dem var fire urinkonteinere, et antall ubrukte spyposer, et Hasselblad-kamera, en nedstigningstrapp – og Neil Armstrongs månestøvler.

1983: Temperaturen -89,6 °C ble målt ved den sovjetiske stasjonen Vostok i Vest-Antarktis. Ifølge Norsk Polarinstitutt er det den laveste temperaturen som noensinne er målt på jorden. Antarktis er klodens kaldeste kontinent, og nesten 99 % av det er dekket av en iskappe med en gjennomsnittshøyde over havet på om lag 2500 meter. Den generelt lave temperaturen skyldes blant annet lav solinnstråling om vinteren, isens reflektering av strålene, kjøleeffekten av langbølgestråling fra kontinentet og høyden over havet. Gjennomsnittstemperaturen varierer fra rundt 60 minusgrader i de høytliggende områdene (-70 om vinteren og -40 om sommeren) til ca. 10 minusgrader i kystområdene (-25 om vinteren og -2 om sommeren).

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse