Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1933: Amerikaneren Wiley Post gikk inn for landing på flyplassen Floyd Bennett Field utenfor New York, som den første i verden til å fly alene rundt jordkloden. Han ble mottatt av 50.000 jublende tilskuere. 7 dager, 18 timer og 49 minutter tidligere hadde Post tatt av fra den samme flyplassen i enmotorsflyet «Winnie Mae». Post hadde også fløyet rundt kloden i 1931, men da sammen med en navigatør. Wiley Post mistet livet i 1935, da flyet hans havarerte under takeoff i nærheten av Point Barrow i Alaska. Med seg i flyet hadde han filmskuespilleren, forfatteren og humoristen Will Rogers, blant annet kjent for sine populære spalter i mange amerikanske aviser. Både Post og Rogers ble drept på stedet.

1992. Tyver brøt seg inn i H.C. Andersens-museet i Odense og stjal tre eventyr. Foruten de håndskrevne originalmanuskriptene til «Den lille havfrue», «Keiserens nye klær» og det mindre kjente «Elverhøj», fikk tyvene bl.a. med seg en sølvskje og manuskriptet til et dikt med tittelen «Det døende barn». Tyveriet fra dikterens fødested – døpt til «eventyrkuppet» av en dansk avis – er blitt omtalt som det største kunsttyveriet i Danmark siden de berømte gullhornene ble stjålet i 1802. Hvert av de stjålne eventyrmanuskriptene er verdsatt til minst fire millioner danske kroner, og en av politiets teorier har gått ut på at forbrytelsen var et bestillingstyveri fra en skruppelløs samler. Forbrytelsen er aldri blitt oppklart.

2011: 77 mennesker mistet livet i de to terrorangrepene i Oslo sentrum og på Utøya. Umiddelbart etter det første angrepet hersket det full forvirring om hvem som sto bak. I en artikkel publisert 68 minutter etter bombeeksplosjonen i Oslo, uttalte den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp til NRK at han holdt det for sannsynlig at al-Qaida hadde utført angrepet. Omtrent samtidig meldte New York Times at en islamistisk terrorgruppe ved navn Ansar al-Jihad al-Alami («Hjelpere av global jihad») hadde tatt på seg ansvaret for aksjonen. En stund verserte det også meldinger på nettet om at flere skyttere var involvert i angrepet på AUFs sommerleir på Utøya. Terroristen ble pågrepet klokken 18.34. Politiets etterforskning konkluderte med at han hadde vært alene om terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse