Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1888: «Kast opp i skrivemaskinen din hver morgen. Tørk opp hver ettermiddag.» Slik lød suksessoppskriften til forfatteren Raymond Chandler, som ble født i Chicago 23. juli 1888. Ved siden av landsmannen Dashiell Hammett regnes Chandler som skaperen av den hardkokte detektivromanen. Med sin gjennomgangsfigur Philip Marlowe dannet han skole for en generasjon krimforfattere på begge sider av Atlanteren, og hans litterære innflytelse har gjort seg gjeldende langt utover krimsjangeren. Chandler bestemte seg for å bli forfatter etter å ha fått sparken fra et oljeselskap i 1932, angivelig på grunn av drukkenskap, høyt fravær og utrettelig skjørtejakt. 51 år gammel romandebuterte han med «The Big Sleep» i 1939. Andre Chandler-klassikere er «Farewell, My Lovely», «The Long Goodbye», «The Little Sister» og «The Lady in the Lake».

1951: Den avsatte generalen, marskalken og statssjefen Philippe Pétain døde i fangenskap på øya Île d’Yeu. Som øverstkommanderende for de franske styrkene på Vestfronten under 1. verdenskrig hadde Pétain fått status som en av Frankrikes største krigshelter. Det ble derfor ansett som et bunnløst svik da han i juli 1940 lot seg utrope til leder for den tyskvennlige Vichy-regjeringen, som kontrollerte det sørlige Frankrike og de franske koloniene. I 1945 ble den da 89 år gamle Pétain stilt for fransk rett og dømt til døden for høyforræderi. Dommen ble omgjort til livsvarig fengsel av president Charles de Gaulle, som skrev om Pétains livsbane at «den vekslet fra det ordinære til det storslagne til det beklagelige, men aldri til det middelmådige.»

1967: Et av de verste opptøyene i amerikansk historie brøt ut i Detroit. Urolighetene skal ha blitt utløst av et politiraid mot en illegal bar på 12. Street i en av Detroits svarte bydeler. Etter kort tid spredte uroen seg også til andre delstater. I løpet av de fem døgnene opptøyene varte, mistet 43 mennesker livet bare i Detroit. Nærmere 1.200 ble skadd og mer enn 7.000 personer ble arrestert. Opptøyene, som fikk navnet The 12th Street Riot, ble oppfattet som et svar på de elendige sosiale forholdene som den svarte befolkningen i Detroit levde under og den brutale framferden til byens helhvite politistyrke. Detroit hadde også vært åsted for raserelaterte opptøyer i 1943, da 34 mennesker mistet livet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse