Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1567: Maria I av Skottland (Maria Stuart) ble avsatt som dronning. Hun skulle tilbringe de neste 20 årene i forvaring i England, inntil hun ble tiltalt for forræderi og henrettet i 1587. Ifølge anklagen hadde hun stått bak en konspirasjon mot sin kusine, dronning Elisabeth I av England, for selv å overta tronen. Maria Stuarts skjebne er blitt dramatisert en rekke ganger, blant annet av den tyske dikteren Friedrich Schiller («Maria Stuart», 1800) og Bjørnstjerne Bjørnson («Maria Stuart i Skottland», 1863). Mindre kjent er trolig den første filmatiseringen av Marias historie, eller deler av den, produsert av Thomas Edison i 1895. Edisons 18 sekunder lange kortfilm bærer navnet «The Execution of Mary Stuart» og viser nøyaktig det som tittelen lover.

1915: Passasjerskipet SS «Eastland» kullseilte ved kai i Chicago. Skipet var chartret av Western Electric til det som skulle være en drømmedag på Chicago River for de ansatte i selskapet. Få minutter etter ombordstigningen begynte «Eastland» å krenge mot kaien. Da hundrevis av passasjer stormet mot motsatt side, tippet skipet den andre veien og kantret. 844 av de drøyt 2500 personene om bord mistet livet. Mange ble knust under tunge møbler, pianoer og annet løsøre som kom i bevegelse inne i salongene da skipet veltet. Forfatteren Jack Woodford, som var øyenvitne til katastrofen, skrev senere: «Jeg sto i stum forundring og så på mens et skip på størrelse med en havdamper veltet seg langsomt over på siden, lik en hval som legger seg til å sove.» I 2015 ble det funnet en film som viser scener fra bergingsarbeidet.

1943: Allierte bombefly angrep Hamburg. Operasjonen hadde kodenavnet «Gomorrah» og startet 57 minutter over midnatt. Luftangrepet var det største som til da hadde rammet Tyskland og skulle komme til å vare i åtte dager og sju netter. På det mest intense skal hele 739 bombefly ha vært i angrep over byen samtidig. Bombardementet skapte såkalte ildstormer på bakken, med vindhastigheter på opptil 240 km/t og temperaturer på 800 °C. Det er anslått at rundt 34.000 mennesker omkom og 125.000 ble såret i angrepene. Rundt én million sivile tyskere flyktet fra byen. Bombingen av Hamburg i juli 1943 har gått inn i historien som «Tysklands Hiroshima».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse