Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 september 2023 02:00
Del på Facebook

1895: Den originale pokalen til FA-cupen ble stjålet i Birmingham. Samme år hadde Aston Villa vunnet den engelske fotballcupen og brakt trofeet til hjembyen. En skomaker i byen hadde fått låne pokalen og stilt den ut i butikkvinduet sitt, som takk for at han sydde støvlene til spillerne på vinnerlaget. Pokalen i vinduet skal ha trukket mange skuelystne og gitt Birmingham-skomakeren god reklame. 11. september 1895 ble pokalen stjålet under et innbrudd i butikken. Da den ikke dukket opp igjen, måtte det engelske fotballforbundet erstatte den med en kopi til 1896-sesongen. 63 år etter tyveriet, i 1958, sto en vanekriminell mann i 80-årene fram og tilsto at han hadde stjålet trofeet. Mannen hevdet at han og to kamerater hadde smeltet om pokalen og brukt sølvet til å støpe falske mynter. Det nåværende FA-cuptrofeet har vært i bruk siden 1911.

1978: Den svenske Formel 1-kjøreren Ronnie Peterson døde av skadene han hadde pådratt seg i en ulykke på Monza-banen i Italia dagen før. Grand Prix-løpet hadde bare pågått i få sekunder, da flere av bilene støtte sammen i første sving. Svenskens Lotus tok fyr i kollisjonen og ble raskt overtent. Konkurrentene James Hunt og Patrick Depailler klarte å trekke Peterson ut av det brennende vraket, men livet hans sto ikke til å redde. Ronnie Peterson ble kalt «SuperSwede» og var et stort navn i 1970-årenes Formel 1-sirkus. Han ble nummer to i VM både i 1971 og i dødsåret 1978. James Hunt, Emerson Fittipaldi og Niki Lauda var blant Formel 1-stjernene som bar Petersons båre til graven.

2001: Medlemmer av den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaida gjennomførte en koordinert selvmordsaksjon mot amerikanske mål, i det som var det mest dødbringende terrorangrepet i historien. Terroristene kapret fire sivile passasjerfly og styrte dem mot utvalgte mål. Alle de 265 personene om bord i flyene mistet livet. 2606 ble drept i og omkring World Trade Center i New York. Langt de fleste av dem (mer enn 90 %, ifølge Wikipedia) befant seg i eller over etasjene der flyene traff tvillingtårnene, og 343 var konstabler fra byens brannvesen. Ytterligere 125 ble drept da et fly traff forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Washington, D.C. Borgere fra mer enn 90 land mistet livet i aksjonene, blant dem 67 briter. Medregnet de 19 terroristene omkom 2996 personer. 6000 ble skadd.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse