Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 september 2023 02:00
Del på Facebook

1920: De sjuende olympiske sommerlekene ble avsluttet i Antwerpen. Lekene var de første der OL-flagget ble heist, med de fem ringene som var tegnet av baron og OL-grunnlegger Pierre de Coubertin i 1913. Flagget skulle etter planen ha vært heist over Berlin under OL i 1916, men siden lekene måtte avlyses på grunn av 1. verdenskrig, kunne flagget først få sin debut i 1920. Norge stilte til Antwerpen-OL med en tropp på 194 utøvere (188 menn og 6 kvinner). 59 seilere og 26 turnere bidro sterkt til troppens omfang. Nordmennene vant 13 gullmedaljer, alle i seiling og skyting, unntatt Helge Løvlands i tikamp. Ekteparet Alexia og Yngvar Bryn vant sølv under parløpskonkurransen i kunstløp, som i 1920 var kategorisert som en sommergren. Totalt stakk den norske troppen av med 31 medaljer.

1940: Hulemaleriene i Lascaux-grotten i det sørvestlige Frankrike ble oppdaget da en hund rotet i jorden mellom røttene til et veltet eiketre. Treet viste seg å skjule inngangen til et grottesystem med ca. 800 hulemalerier fra steinalderen. Malerienes alder er anslått til mellom 15.000 og 17.000 år, og det tørre klimaet i hulen har bidratt til at maleriene har holdt seg ualminnelig godt. En stor del av bildene forestiller okser, hester og hjortedyr. På grunn av funnets helt spesielle karakter, og den ustabile situasjonen i Europa høsten 1940, ble maleriene holdt hemmelig til etter 2. verdenskrig. Hulemaleriene i Lascaux er blant de mest berømte i sitt slag i verden. I 1994 ble det oppdaget en grotte i Chauvet, også i det sørlige Frankrike, med malerier som kan være opp mot 35.000 år gamle.

2003: Countrylegenden Johnny Cash døde i Nashville, 71 år gammel. Cash platedebuterte i 1955 og fikk ganske snart hits med låter som «I Walk the Line» og «Folsom Prison Blues». Med sitt romantiske outlaw-image, sin dype bassbaryton og sine helsvarte scenekostymer etablerte han seg i løpet av de neste to tiårene som en ruvende skikkelse i amerikansk populærkultur. Etter en karrieremessig nedtur av episke dimensjoner på 1980-tallet, da han på et tidspunkt sto uten platekontrakt, fikk han fra 1994 en ny vår på selskapet American Recordings. Platene hans fra denne perioden ble produsert av Rick Rubin, en mann som primært var kjent fra sjangrer som hiphop og metal. Cash’ mektige versjon av Nine Inch Nails-låten «Hurt» er blitt stående som et monument over hans senere karriere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse