Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1949: DDR (Deutsche Demokratische Republik) ble grunnlagt. Staten ble opprettet på den delen av tysk territorium som hadde vært okkupert av Sovjetunionen siden Tysklands krigsnederlag i 1945, og som omfattet delstatene Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen. Ved opprettelsen hadde DDR om lag 19 millioner innbyggere. Staten var fra første stund et kommunistisk diktatur, styrt av det statsbærende partiet Tysklands sosialistiske enhetsparti (SED). Ensretting av staten og undertrykkelse, overvåking og fengsling og av opposisjonelle ble ivaretatt av det politiske politiet Stasi. Fra 1955 var landet medlem av Warszawapakten. DDR ble oppløst i oktober 1990, da landet ble gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland.

1986: Den svenske bilfabrikken Saab innledet en uortodoks biltest på motorsportbanen Talladega Superspeedway i Alabama. Testen gikk ut på at tre eksemplarer av modellen Saab 900 2,0 Turbo skulle kjøres for full gass over 100.000 kilometer, en strekning som tilsvarer to og en halv runde rundt jorda. Ifølge svensk Wikipedia skulle bilene bare stanse for fylling av drivstoff og utføring av nødvendig vedlikehold. 31 sjåfører vekslet på å sitte bak rattet i de 20 døgnene eksperimentet varte. Da de tre bilene kom i mål, hadde de kjørt 23.500 runder rundt banen, slitt ut 36 sett med dekk og forbrukt 27.000 liter bensin. Den raskeste av bilene hadde holdt en gjennomsnittsfart på drøyt 213 kilometer i timen. Testen har gått inn i motorhistorien som «The Long Run».

2006: Den russiske journalisten, menneskerettsforkjemperen og Putin-kritikeren Anna Politkovskaya ble myrdet i Moskva. Politkovskaya arbeidet som korrespondent for ukeavisen Novaja Gazeta. I 2002 dekket hun russernes innrykning i Tsjetsjenia og vakte internasjonal oppsikt med sine kritiske rapporter om de russiske styrkenes fremferd. Hun skrev også flere bøker og vant en mengde internasjonale priser. I boka «Putins Russland» (på norsk i 2005) beskriver hun det moderne Russland som en autoritær politistat som ikke står tilbake for Sovjetunionen i brutalitet, rettsløshet og krenkelse av menneskerettigheter. 7. oktober 2006 ble Politkovskaya funnet skutt i en heis i leilighetskomplekset der hun bodde. Hun ble 48 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse