Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1634: Mellom 8.000 og 15.000 mennesker skal ha druknet i en stormflo som rammet Nord-Tyskland og det sørlige Danmark. Katastrofen ble utløst da et kraftig lavtrykk med storm feide inn mot kysten om kvelden den 11. oktober. «Herren sendte torden, lyn, regn og så mektige vinder at Jorden skalv i sine grunnvoller,» skrev en samtidig kronikør. Sjøvannet sprengte dikene og oversvømte store landområder. Mer enn 6000 omkom på den nordfrisiske øya Strand, der byen Rungholt var blitt slukt av havet under en lignende stormflo to år tidligere. Det antas at også 50.000 kyr, 21 kirker og 1300 hus gikk tapt på den samme øya, som i løpet av en natt ble delt i tre atskilte øyer. Katastrofen i 1634 er blitt hetende «Den andre store manndrukningen». Navnet «Den store manndrukningen» var allerede opptatt av katastrofen i 1632.

1925: Elmore Leonard ble født i New Orleans. Leonard begynte skrivekarrieren som westernforfatter i 1950-årene, men skulle senere skape seg et navn som en av USAs fremste krimforfattere. Stilistisk skilte han seg fra mange av kollegene i noir-sjangeren med en lys og humoristisk tone som med tiden fant et stort publikum. Leonards historier viste seg også å være velegnet for filmlerretet. Romanen «Get Shorty» (1990) ble filmatisert i 1995 med John Travolta i hovedrollen, «Rum Punch» (1992) dannet grunnlaget for Quentin Tarantinos «Jackie Brown» (1997). Noe av hemmeligheten bak Leonards Hollywood-suksess var trolig hans gode øre for dialog. Hans tommelfingerregel som forfatter var: «Hvis det lyder som det er skrevet, skriv det om.»

1946: Tage Erlander ble statsminister i Sverige. Den nesten ukjente 45-åringen var blitt valgt i all hast for å erstatte statsminister Per Albin Hansson, som var død av hjerteslag få dager tidligere. Selv var Erlander i dyp tvil om han var rette mann til å lede Sverige. «En förfärlig natt,» noterte han i dagboken den 10. oktober. «Egentligen har jag aldrig drömt om ledarskapet.» (…) «Jag är rädd, har alltid varit rädd och att jag nu accepterat beror sannerligen inte på framåtanda och maktvilja, utan på rädsla för gruppen. Lojaliteten mot gruppen och partiet.» Erlanders tvil viste seg å være ubegrunnet. I løpet av sine 23 år i statsministerposten skulle han etablere seg som Sveriges ubestridte landsfader og selve arkitekten bak den moderne svenske velferdsstaten. Ifølge Wikipedia er Tage Erlander den lengstsittende regjeringssjefen i noe parlamentarisk demokrati i verden. Han ble avløst av partifellen Olof Palme i 1969.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse