Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1898: 106 mennesker mistet livet da dampskipet SS «Mohegan» forliste utenfor kysten av Cornwall. Damperen gikk ned etter å ha truffet The Manacles, en beryktet klippe som antas å ha senket minst 100 skip og kostet mer enn 1000 menneskeliv. SS «Mohegans» forlis skulle senere bli skildret i diktet «The Wreck oft the Steamer Mohegan» av poeten William McGonagall (1825–1902). Diktet var trolig til liten trøst for de etterlatte, ettersom McGonagall har fått ry som den dårligste dikteren i britisk litteratur. Kritikerne har blant annet hevdet at han var «døv for rytmer og blind for metaforer». Skotten later til å ha funnet særlig inspirasjon i katastrofer. Hans dikt «The Tay Bridge Disaster», om en grufull togulykke utenfor Dundee i 1879, er blitt utropt til det verste diktet i historien.

1912: USAs ekspresident Theodore Roosevelt ble utsatt for et attentat i Wisconsin. Roosevelt var på valgkampturné i Milwaukee, da en mann i mengden skjøt ham i brystet med en 38-kalibers revolver. Mirakuløst nok kom ekspresidenten fra attentatet med mindre skader, takket være et brilleetui av metall og et femti siders talemanuskript i frakkelommen hans som tok av for skuddet. Skytteren var en tysk innvandrer og salooneier ved navn John Hammang Schrank. I retten forklarte Schrank at gjenferdet av president William McKinley, som selv var blitt drept i attentat i 1901, hadde oppsøkt ham i en drøm og beordret ham til å skyte Roosevelt. Schrank ble erklært sinnssyk og innelåst på et kriminalasyl i Wisconsin. Han ble der til sin død i 1943.

1960: Forfatteren Sigurd Hoel døde av slag i Oslo, to måneder før han ville ha fylt 70 år. Hoel var født i Nord-Odal i 1890 og slo for alvor igjennom som forfatter med romanen «Syndere i sommersol» i 1927. Sentrale romaner i forfatterskapet hans er «En dag i oktober» (1931), «Fjorten dager før frostnettene» (1935), «Arvestålet» (1941) og «Trollringen» (1958). Mest berømt er kanskje «Møte ved milepælen» (1947), der Hoel dissekerer årsakene til at nordmenn kunne treffe så ulike valg under okkupasjonen. Sigurd Hoels virksomhet som kritiker og forlagsmann bidro også sterkt til hans bautastatus i norsk kulturliv. Som redaktør for Gyldendals «Gule serie» introduserte han forfatterskapene til bl.a. Ernest Hemingway, Franz Kafka, John Fante og Karin Boye for norske lesere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse