Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1307: Kong Filip IV av Frankrike knuste landets tempelridderorden ved å beordre massearrestasjon og fengsling av medlemmene. Et stort antall riddere ble torturert og henrettet, anklaget for kjetteri. Hendelsen danner grunnlaget for én av flere konkurrerende teorier om årsaken til at fredag 13. tradisjonelt blir ansett som en ulykkesdag. En annen forklaring viser til at Judas Iskariot var den trettende til bords under nattverden. British Medical Journal publiserte i 1993 en studie som viste at langt flere trafikkulykker inntreffer på fredag 13. enn på andre dager. I 2008 konkluderte en hollandsk undersøkelse med at ulykkene tvert imot er færre på denne dagen, fordi trafikantene viser større forsiktighet. I spansk- og gresktalende land er ulykkesdagen ikke fredag, men tirsdag 13. Italienerne på sin side regner tirsdag 17. som sin ulykkesdag, ifølge Wikipedia.

1962: Edward Albees skuespill «Who’s Afraid of Virginia Woolf» hadde premiere i New York. Uta Hagen og Arthur Hill hadde rollene som det middelaldrende, hardt prøvede ekteparet Martha og George, senere (1966) fremstilt med bravur på film av Elizabeth Taylor og Richard Burton. Stykket innbrakte Edward Albee en Tony-pris for beste skuespill, mens filmen ble nominert til 13 Oscar-priser og vant fem. Tittelen er en vri på sangtittelen «Who’s Afraid of the Big Bad Wolf» fra Disney-filmen «De tre små griser» (1933). Ettersom Disney-konsernet krever høye vederlag for bruk av melodien, blir sangen i mange teaterproduksjoner (og i filmen) sunget til melodien til «Here We Go Round The Mulberry Bush», i Norge kjent som «Så går vi rundt om en enebærbusk». Melodien til den gamle barnesangen er for lengst løst fra opphavsretten og kan brukes gratis.

2021: En mann drepte fem tilfeldige ofre med stikkvåpen på Kongsberg. Klokken var 18.13 om ettermiddagen da politiet fikk melding om at en mann skjøt rundt seg med pil og bue i Kongsberg sentrum, blant annet inne mellom hyllene i en matbutikk. Da mannen ble pågrepet 34 minutter senere, hadde han gått fra hus til hus i Hyttegata og stukket fem mennesker til døde. Ytterligere tre personer var skadd. Etter hendelsen ble Kongsberg-politiet kritisert for at de ikke hadde uskadeliggjort gjerningsmannen tidligere og dermed avverget massemordet. I februar 2022 konkluderte rettspsykiaterne med at gjerningsmannen, 38 år gamle Espen Andersen Bråthen, hadde vært psykotisk i gjerningsøyeblikket og følgelig var strafferettslig utilregnelig. I juli samme år ble Bråthen dømt til tvungent psykisk helsevern for fem drap og elleve drapsforsøk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse