Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1894: Den fransk-jødiske artillerikapteinen Alfred Dreyfus ble arrestert, anklaget for å ha lekket militære hemmeligheter til den tyske ambassaden i Paris. Året etter ble han dømt til livsvarig deportasjon til Djevleøya for spionasje. Senere kom det fram opplysninger som tydet på at en adelig major, og ikke Dreyfus, hadde vært den skyldige. Likevel nektet den franske generalstaben å oppheve krigsrettsdommen over Dreyfus. Saken vakte harme blant venstreorienterte og intellektuelle over hele Europa. Forfatteren Emile Zola anklaget hæren for å ha gjort Dreyfus til syndebukk fordi han var av jødisk herkomst. I Norge var Bjørnstjerne Bjørnson blant dem som tok artillerikapteinens parti. Etter at dommen over Alfred Dreyfus ble kjent ugyldig i 1906, ble han ble tildelt Æreslegionen og gjeninnsatt i hæren med majors rang.

1940: «Diktatoren» hadde premiere i New York. Filmen var skrevet, produsert og regissert av Charlie Chaplin, som dessuten spilte rollene som både helten og skurken. Filmen regnes gjerne som Chaplins første gjennomførte talefilm, selv om lange sekvenser var uten dialog. I en særlig berømt scene danser diktatoren Adenoid Hynkel (Chaplin, i en tynt forkledd parodi på Hitler) med en ballong som forestiller jordkloden, mens han drømmer om verdensherredømme. Chaplin skal ha fått ideen til scenen etter å ha sett bilder av den enorme globusen som på den tiden var utstilt i rikskanselliet i Berlin. Ikke overraskende ble filmen forbudt i Tyskland. Ifølge Chaplin-biograf Jeffrey Vance skal et rykte om at Hitler hadde sett filmen to ganger i enerom ha nådd filmskaperen. Chaplin skal ha utbrutt: «Jeg ville gitt alt for å få vite hva han synes om den.»

1946: Hermann Göring begikk selvmord i fengselet i Nürnberg, bare få timer før han skulle henrettes. Nazilederen var dømt for forbrytelser mot freden, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Ved utbruddet av 2. verdenskrig hadde Hitler utpekt Göring til sin etterfølger og gitt ham tittelen «riksmarskalk for det stortyske rike». Göring var også øverstkommanderende for det tyske flyvåpenet. Nest etter Karl Dönitz, som på grunn av Görings eget fall fra makten var blitt Hitlers faktiske etterfølger, var han den høyest rangerte offiseren som ble tiltalt under Nürnbergprosessen. Til tross for streng bevoktning hadde Göring klart å smugle en cyanidkapsel inn på cella. Dagen etter at han svelget den, ble ti ledende nazister hengt i Nürnberg.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse