Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

4004 f.v.t: På denne dagen skapte Gud jorden, ifølge den irske teologen og erkebiskopen James Ussher. Biskopen framsatte påstanden i boka «Annales Veteris Testamenti» («Det gamle testamentets annaler fra verdens skapelse»), som han utga i 1650. Teorien var basert på nærlesning av tidsanvisninger i Bibelen og var Usshers bidrag til den livlige debatten om jordens alder som pågikk blant teologer på 1600-tallet. Ussher var langt fra den første som hadde forsøkt å regne seg fram til tidspunktet for skapelsen, og estimatet hans lå nær opptil flere av forgjengernes. I det 2. århundre hadde rabbineren Jose ben Chalafta kommet til år 3761 f.v.t., munken Beda den ærverdige (død 735) hadde foreslått år 3952, mens matematikeren Johannes Kepler (død 1630) hadde landet på 3992. Biskopens utregninger, som bl.a. plasserte syndfloden i år 2348 f.v.t., har gått inn i historien under betegnelsen Usshers kronologi.

1739: Den ni år lange krigen mellom Storbritannia og Spania som skulle få navnet Krigen om kaptein Jenkins’ øre («The War of Jenkin’s Ear») brøt ut. Noe av bakgrunnen for konflikten var britenes direktehandel med de spanske koloniene i Amerika, en trafikk som satte den allerede skjøre freden mellom de to landene på store prøver. I 1738 ble det kjent at en offiser i den spanske kystvakten hadde bordet et britisk handelsskip og skåret øret av skipets kaptein, Robert Jenkins. Episoden hadde riktignok inntruffet i 1731, og øret som kapteinen viste fram for det britiske parlamentet, hadde ligget nedsyltet på et glass i sju år. Likevel bidro hendelsen til at statsminister Robert Walpole måtte oppgi sin fredelige linje overfor Spania og erklære landet krig.

2002: Tsjetsjenske terrorister tok 850 mennesker som gisler under en musikalforestilling i Dubrovka-teateret i Moskva. Terroristene krevde at russiske styrker umiddelbart skulle trekke seg ut av Tsjetsjenia. To og et halvt døgn senere tok russiske spesialstyrker seg inn i teatret, etter først å ha pumpet en bedøvende gass inn gjennom bygningens ventilasjonsanlegg. Ifølge Wikipedia omkom 130 av gislene og alle de 40 terroristene i løpet av aksjonen. Moskvas helsemyndigheter vedgikk senere at en stor andel av dødsfallene skyldtes giftgassen som var blitt pumpet inn for å sette terroristene ut av spill. 17 medlemmer av musikalensemblet, deriblant to barneskuespillere, skal ha vært blant de omkomne.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse