Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1929: Det store krakket rammet børsen i Wall Street. I ukene før sammenbruddet hadde den høyt respekterte økonomen Irving Fisher gjort sitt beste for å dempe frykten for at noe dramatisk var i gjære. 5. september sa han til New York Times at man nok kunne vente en forbigående nedgang i aksjekursene, «men ingenting i nærheten av et krakk». 15. oktober, ni dager før katastrofen var et faktum, uttalte han at «aksjemarkedet later til å ha nådd et permanent høyt nivå». 21. oktober hevdet han at de siste dagenes nervøsitet på børsen var et uttrykk for justeringer, og spådde at aksjekursene ikke ville gå ned, men tvert imot betydelig opp. Irving Fisher er blitt omtalt som USAs første kjendisøkonom og er opphavsmann til flere økonomiske lover og begreper. Hans grove bommerter foran børskrakket gjorde imidlertid ubotelig skade på hans omdømme. 24. oktober 1929 huskes som «Den svarte torsdagen».

1945: Vidkun Quisling ble henrettet på Akershus festning klokken 02.40 om morgenen. Dødsdommen over NS-føreren hadde falt 10. september og var blitt stadfestet av Høyesterett 13. oktober. Blant forholdene som dommen hadde lagt særlig vekt på var Quislings samarbeid med tyskerne om overfallet på Norge, statskuppet 9. april 1940, vervingen av nordmenn til tysk krigsinnsats, medvirkning til deportasjon av norske jøder og medansvar for henrettelsene av landsmenn. Ifølge Hans Fredrik Dahls biografi forlangte Quisling å få møte døden uten bind for øynene. Han ga imidlertid etter da hans advokat, Henrik Bergh, forklarte ham at kravet var i strid med reglementet. Quislings siste ord foran eksekusjonspelotongen var: «Jeg er uskyldig.»

2002: De to snikskytterne som hadde terrorisert Washington D.C. og omegn ble arrestert i Maryland. Ekssoldaten John Allen Muhammad (41) og hans 17-årige medhjelper Lee Boyd Malvo hadde da skutt og drept ti tilfeldige ofre i løpet av tre uker. De dødelige skuddene rammet mens ofrene utførte daglige gjøremål som å fylle bensin eller klippe plenen. Én kvinne ble skutt mens hun satt på en benk og leste. De tilsynelatende umotiverte drapene spredte skrekk i området og utløste en morderjakt som involverte 400 FBI-agenter. Seriemorderne ble pågrepet på en parkeringsplass mens de sov i en blå Chevrolet personbil. Det viste seg at ofrene var skutt fra bagasjerommet på den samme bilen, der det var laget et skyteskår over nummerskiltet. Den eldste av morderne ble henrettet i 2009. Den yngste soner en livstidsdom i et fengsel i Virginia.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse