Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 mai 2019 02:00
Del på Facebook
De berømte sammenvokste «siamesiske tvillingene» Chang og Eng Bunker (1811–1874) fotografert omkring 1865 med koner og to sønner fra sine store barneflokker. Brødrene turnerte på 1830- og 1860-tallet, men levde ellers på en gård i USA.
De berømte sammenvokste «siamesiske tvillingene» Chang og Eng Bunker (1811–1874) fotografert omkring 1865 med koner og to sønner fra sine store barneflokker. Brødrene turnerte på 1830- og 1860-tallet, men levde ellers på en gård i USA.

1811: Tvillingene Chang og Eng Bunker ble født i en fiskerlandsby i Thailand (Siam). De to guttebarna var sammenvokste fra brystbeinet til navlen, og ble opphavet til betegnelsen «siamesiske tvillinger». En britisk handelsmann «oppdaget» brødrene i 1829, og de to kom senere til å turnere verden som en av hovedattraksjonene ved det berømte Barnum & Bailey Cirkus. Chang og Eng ble gift på hver sin kant med søstrene Adelaide og Sara Anne Yates. De to ekteparene avlet henholdsvis 10 og 11 barn som alle var funksjonsfriske. Brødrene hadde tjent godt på turnévirksomheten, og kunne med tiden slå seg ned som farmere og investorer i North Carolina i USA. Natt til 17. januar 1874 døde Chang av lungebetennelse. En kirurg ble tilkalt for å separere Eng fra den døde, men Eng nektet å bli skilt fra broren. Han døde tre timer etter Chang.

1916: Forfatteren og nobelprisvinneren Camilo José Cela ble født i Galicia i det nordvestre Spania. Cela debuterte i 1942 med romanen «Pascual Duartes familie», om en enkel bonde som gjør opprør mot sin skjebne ved å begå bestialske mord. Historien har likhetstrekk med Albert Camus’ «Den fremmede», som kom ut samme år. Celas kanskje mest leste verk er den kaleidoskopiske romanen «Bikuben» fra 1951. Fortellingen utspiller seg i og omkring en kafé i Madrid i løpet av tre iskalde vinterdager i 1943, og befolkes av enn 200 figurer. Camilo José Cela ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1989, ifølge Svenska Akademien «för en rik og intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet».

1985: Bradford Citys hjemmebane Valley Parade Stadium ble åsted for den største brannkatastrofen i engelsk fotballs historie. Under en kamp mot Lincoln City brøt det ut en eksplosjonsartet brann brøt ut i den gamle hovedtribunen fra 1903. Anlegget var av tre, og var fullstendig overtent i løpet av minutter. Årsaken var trolig at rask og papiravfall under tribunen ble antent av en sigarettglo. 56 mennesker omkom i infernoet, og 265 ble skadd. Det første identifiserte dødsofferet var klubbens tidligere formann og eldste supporter, 86 år gamle Samuel Firth. Etter katastrofen ble det nedlagt forbud mot tribuneanlegg av treverk på idrettsarenaer i Storbritannia.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse