Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mai 2019 02:00
Del på Facebook
By No machine-readable author provided. EPO assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons
By No machine-readable author provided. EPO assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

1873: Tuborg bryggeri ble grunnlagt i Hellerup utenfor København. Bryggeriet fikk navn etter skjenkestedet Thuesborg, som en bryggerimester og krovert ved navn Jonas Thue hadde fått oppført på stedet i 1690-årene. De første årene produserte bryggeriet for det meste bayerøl. Det velkjente «Grøn Tuborg» – Danmarks første pilsner, og fremdeles et av landets mest solgte ølslag – ble lansert i 1880. Grunnlegger Philip W. Heyman hadde god nese for markedsføring. Blant annet introduserte han parasoller i Tuborg-farger som var godt synlige i bybildet, og fikk reist et 26 meter høyt observasjonstårn formet som en Tuborg-flaske på Rådhusplassen i København. Tårnet står i dag i Hellerup. Tuborg Bryggerier fusjonerte med Carlsberg i 1970, og produksjonen ble med tiden flyttet. I de gamle lokalene i Hellerup ble det siste fatet med øl brygget i 1996.

1930: Fridtjof Nansen døde av hjertesvikt i sitt hjem Polhøgda i Bærum, 68 år gammel. Nansen hadde selv tegnet huset, og bodde der fra det sto ferdig i 1901. En tid før sin død hadde han gitt uttrykk for at han ikke ønsket en kirkelig gravferd. Han ville heller ikke stedes til hvile på en kommunal gravlund, men foretrakk å begraves under et bestemt bjørketre på eiendommen sin på Lysaker. Nansens siste ønske voldte en del hodebry for hans etterlatte, ettersom norsk lov i 1930 ikke tillot private gravsteder eller begravelser. Først etter seks års anstrengelser fikk Nansen-familien tillatelse til å senke urnen med asken hans under bjørka på Polhøgda. Selve gravstedet var tegnet av nasjonalheltens egen sønn, arkitekten Odd Nansen.

1940: «Jeg vil si til dette hus, som jeg har sagt til dem som er gått med i regjeringen: Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.» De berømte ordene – ofte feilsitert som «blod, svette og tårer» – ble uttalt av Storbritannias nyutnevnte statsminister Winston Churchill under hans tale til Underhuset 13. mai 1940. Churchill holdt talen i den dystre atmosfæren som fulgte Tysklands invasjon av Frankrike tre dager tidligere. Formuleringen «blood, toil, tears and sweat» hadde Churchill lånt fra en tale som Theodore Roosevelt holdt i 1897. Roosevelt hadde i sin tur lånt den fra den italienske nasjonssamleren Giuseppe Garibaldi, som brukte ordene for å oppildne troppene sine etter at Roma var falt i franske hender i 1849.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse