Annonse
Annonse
Foto: [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: [Public domain], via Wikimedia Commons

1918: Tsar Nikolaj II, hans hustru Aleksandra og deres fem barn ble skutt av bolsjevikiske revolusjonære i byen Jekaterinburg øst for Uralfjellene. Henrettelsen fant sted i et kjellerrom under huset der tsarfamilien satt internert. Likene ble maltraktert med geværkolber og overhelt med syre for å hindre identifisering. Allerede kort tid etter begynte ryktene å svirre om at et av barna hadde unnsluppet henrettelsen, og spesielt datteren Anastasias skjebne var omspunnet av mye spekulasjon. I årenes løp sto opptil flere svindlere fram og erklærte at de var tsarens overlevende avkom. I 1991 ble levningene av tsaren, tsarinaen og tre av parets barn funnet nedgravd i en skog utenfor Jekaterinburg. De to øvrige barna ble funnet og identifisert ved hjelp av DNA-analyse i 2007. Tsarfamilien er gravlagt i Peter Paul-katedralen i St. Petersburg.

1939: Oskar Braaten mistet livet i en bilkollisjon. Forfatteren var på vei til familiens hytte i Trysil da ulykken skjedde. Braaten var født i bydelen Sagene på Oslos østkant, og huskes særlig for sine varme og realistiske skildringer av hovedstadens arbeidermiljøer. Allerede i 1910 slo han an tonen for forfatterskapet med novellesamlingen «Kring fabrikken». Året etter fikk han sitt store gjennombrudd med skuespillet «Ungen». Med romanene «Ulvehiet» (1919) og «Matilde» (1920) skapte Braaten sine klassiske skildringer av livet i en leiekaserne. I 1925 vendte han tilbake til teatret med komedien «Den store barnedåpen». Stykket ble svært godt mottatt, og dannet grunnlaget for Norges første lydfilm i 1931. Blant de medvirkende i filmen var teaterkanoner som Einar Sissener, Aase Bye og Hauk Aabel.

1955: Fornøyelsesparken Disneyland ble åpnet i Anaheim i California. Walt Disney og hans nærmeste medarbeidere skulle senere referere til åpningsdagen som «den svarte søndagen» på grunn av de mange kalamitetene som preget premieren. Eksempelvis var parkens fontener tørre som følge av en rørleggerstreik, en gasslekkasje førte til at flere av attraksjonene måtte stenge, og den nylagte asfalten på området var så bløt at damenes høye skohæler sank nedi. Likevel ble temaparken en dundrende suksess. Da anlegget åpnet portene på sin andre virkedag, hadde det vært køer utenfor siden klokken to om natten. Sovjetlederen Nikita Khrusjtsjov skal ha uttrykt to ønsker foran sitt besøk i USA i 1959: å få møte John Wayne – og å besøke Disneyland. Til mektig skuffelse for Khrusjtsjov måtte det siste ønsket avvises av sikkerhetshensyn.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Kalender Gjenreisningsbyen Kristiansund
Annonse
Kalender Gjenreisningsbyen Kristiansund
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte