Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 november 2019 02:00
Del på Facebook
Jernbanemannen Jesús García ble folkehelt i Mexico da han ga sitt liv for å redde byen Nacozari fra utslettelse. Foto: Wikimedia Commons
Jernbanemannen Jesús García ble folkehelt i Mexico da han ga sitt liv for å redde byen Nacozari fra utslettelse. Foto: Wikimedia Commons

1907: Jernbanemannen Jesús García ble folkehelt i Mexico da han ga sitt liv for å redde byen Nacozari fra utslettelse. 7. november 1907 hadde et godstog lastet med dynamitt stanset i den lille gruvebyen. García oppdaget at noen høyballer på en av vognene hadde tatt fyr, trolig antent av gnister fra lokomotivet, og så ilden spre seg i retning av dynamittvognene. Han kastet seg derfor resolutt inn i lokomotivet og kjørte ut av byen det remmer og tøy kunne holde. Seks kilometer utenfor byen eksploderte toget med García om bord. Til minne om hans fryktløse heltedåd ble byen omdøpt til Nacozari de García. Senere er en mengde monumenter av García reist i Mexico, og et stort antall gater, plasser og skoler over hele landet bærer hans navn.

1913: Forfatteren og filosofen Albert Camus ble født i Algerie. Camus var en representant for den ateistiske eksistensialismen som fant grobunn i Frankrike under og etter 2. verdenskrig. Han fikk sitt litterære gjennombrudd i 1942 med romanen «Den fremmede». Romanens hovedperson preges av en absurd fremmedfølelse som kom til å gå igjen i mye av Camus’ produksjon, og som han mente var et vesenstrekk ved menneskelig erfaring. Til hans øvrige sentrale verker hører det filosofiske essayet «Menneskets revolt» (1951) og romanene «Pesten» (1947) og «Fallet» (1956). I 1957 ble Camus tildelt Nobelprisen i litteratur, ifølge Svenska Akademien «för hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid». Albert Camus omkom i en bilulykke i 1960, 46 år gammel.

1956: Et passasjerfly med tolv personer om bord styrtet i Hummelfjell i Hedmark. Ulykken skulle få kolossal oppmerksomhet i mediene, ikke minst fordi en av datidens største norske rikskjendiser, radiomannen Rolf Kirkvaag, var blant passasjerene i flyet. Ulykken inntraff i tett tåke og snøstorm. En passasjer og den ene av pilotene omkom da flyet styrtet i den snødekte fjellsiden. De overlevende måtte tilbringe et iskaldt og dramatisk døgn i kabinen mens de ventet på redningen. Kirkvaag skal ha holdt motet oppe blant medpassasjerene med allsang og improviserte spørrekonkurranser, samt opprop hvert tiende minutt for at alle skulle holde seg våkne. Da ingen redning kom, klarte Kirkvaag (med brukket ankel) og en annen passasjer å ta seg ned fra fjellet for å hente hjelp. Redningsdåden gjorde radiomannen til folkehelt i Norge.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse