Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 november 2019 02:00
Del på Facebook
Johan Scharffenberg. Foto: Atelier Rude / Wikimedia Commons
Johan Scharffenberg. Foto: Atelier Rude / Wikimedia Commons

1869: Johan Scharffenberg ble født i Moss. Scharffenberg var psykiater, og en av landets ledende autoriteter på samfunnsmedisin i mellom- og etterkrigstiden. Han var også en profilert skribent og debattant. I 1920-årene tok han til orde for tvangssterilisering av omstreifere, et synspunkt han delte med flere av tidens medisinere. Ikke desto mindre var han tidlig ute med å advare mot nasjonalsosialismens frammarsj i Tyskland. I 1933 skrev han en kronikkserie om nazismen i Arbeiderbladet, der han ifølge Wikipedia diagnostiserte Hitler som «paranoid psykopat, profet på grensen til sinnssykdom». Han engasjerte seg også i jødenes vilkår i Tyskland. Etter krigen var psykiateren en skarp kritiker av rettsprosessene mot NS-medlemmer. Johan Scharffenberg døde i 1965, 95 år gammel.

1963: Første episode av TV-serien «Doctor Who» ble vist på BBC. Premierevisningen druknet fullstendig i nyhetssendinger om drapet på president Kennedy dagen i forveien, og ble dessuten forstyrret av et strømbrudd over deler av Storbritannia. Likevel skulle «Doctor Who» vise seg å bli den lengstlevende science fiction-serien i TV-mediets historie. Historiene om den mystiske tidsreisende (The Doctor) gikk uavbrutt over 26 sesonger, inntil siste episode gikk på lufta i desember 1989. En enkeltstående TV-film dukket opp i 1996, og i 2005 ble serien gjenopplivet for fullt. Opprinnelig ble tittelfiguren spilt av William Hartnell, som måtte hoppe av etter fire sesonger på grunn av sviktende helse. I årenes løp har tolv forskjellige skuespillere gitt liv til figuren.

1990: Forfatteren Roald Dahl døde i Oxford, 74 år gammel. Dahl var født av norske foreldre og oppkalt etter Roald Amundsen. Etter en karriere som kampflyger fikk han publisert sin første fortelling i 1942. Dahl skulle få verdensry som forfatter av både burleske historier for barn og makabre spenningsnoveller for voksne. Også hans eneste voksenroman, «Onkel Osvald» (1979), vant stor popularitet. En periode i 1960-årene arbeidet Dahl som filmmanusforfatter, og skrev blant annet manuset til James Bond-filmen «You Only Live Twice» (norsk tittel: «James Bond i Japan»). Norske TV-seere husker ham også fra serien «Tales of the Unexpected», der Dahl introduserte TV-dramatiserte versjoner av sine egne noveller. Serien hadde premiere på NRK i oktober 1979.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse