Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 november 2019 02:00
Del på Facebook
John Fitzgerald Kennedy i Oval Office 1963. Foto: Wikipedia
John Fitzgerald Kennedy i Oval Office 1963. Foto: Wikipedia

1956: De 16. olympiske sommerleker åpnet i Melbourne i Australia. Lekene var de første som fant sted på den sørlige halvkule. Sovjetunionen ble beste nasjon foran USA og Australia, med Norge på en hederlig 22. plass blant de 72 deltakernasjonene. Spydkasteren Egil Danielsen fra Hamar tok olympisk gull med et kast på 85,71, som var ny verdensrekord. Audun Boysen vant bronse på 800-meter og Ernst Larsen på 3000 meter hinder. Sommerlekene i Melbourne var de første av tre der Øst- og Vest-Tyskland stilte med felles tropp. På grunn av Australias strenge karanteneregler for dyr, som krevde seks måneders karantene for hester innført fra utlandet, ble de olympiske hestesportkonkurransene arrangert i Stockholm.

1963: President John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, klokken 12.30 lokal tid. Omkring 70 minutter senere pågrep politiet den antatte gjerningsmannen, 24 år gamle Lee Harvey Oswald. Det er anslått at minst 32 personer filmet eller fotograferte attentatet på Dealey Plaza. Blant disse var manufakturhandleren Abraham Zapruder. Hans 26,6 sekunder lange fargefilm, kjent som Zapruder-filmen, viser Kennedys bilkortesje idet skuddene faller. På Zapruders film kan man også se den mystiske «Babushka Lady». Den uidentifiserte kvinnen i skaut ble observert av en mengde vitner mens hun filmet attentatet, og ifølge FBI ble hun sist sett på vei bort fra åstedet til fots. Verken kvinnen eller filmen hennes er noensinne funnet. En konspirasjonsteori går ut på at agenter sikret seg kvinnens film fordi den viste at en annen enn Oswald skjøt Kennedy.

1995: Den britiske seriemorderen Rosemary West ble dømt til livsvarig fengsel. West var tiltalt for å ha mishandlet og drept minst ti unge kvinner sammen med sin ektemann Fred. De fleste av drapene hadde funnet sted i parets eget hjem i Gloucester, og blant ofrene var deres 16 år gamle datter Heather. Ekteparet kom første gang i politiets søkelys i 1992, da en av døtrene deres anmeldte dem for voldtekt. Etter å ha mottatt nye tips begynte politiet utgravingen av ekteparets hage i februar 1994. Funnene som ble gjort der, kom til å ryste en hel verden. Fred West begikk selvmord i fengselet i januar 1995, før rettssakene mot paret kom opp. Rosemary West sonet i mange år i et høysikkerhetsfengsel for kvinner utenfor Durham. Sommeren 2019 ble hun overført til et annet fengsel, etter at en av Wests medfanger, seriemorderen Joanna Dennehy, hadde truet med å drepe henne.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse