Annonse
Annonse
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

1694: Filosofen og forfatteren François-Marie Arouet, bedre kjent som Voltaire, ble født i Paris. Voltaire er blitt stående som et av de store navnene fra Opplysningstiden i Europa, og tankene hans kom til å få innflytelse på både den franske og den amerikanske revolusjon. Til hans mange blendende egenskaper hørte en arbeidskapasitet utenom det vanlige. Voltaire skrev i alle tenkelige sjangere, fra skuespill og romaner til historiske verker og vitenskapelige avhandlinger. Foruten et mastodontisk forfatterskap, som skal omfatte mer enn 2000 titler med stort og smått, etterlot han seg rundt 20.000 brev. En av forklaringene på franskmannens hvileløse virketrang kan ha vært hans lidenskap for kaffe. Briten Antony Wild hevder i boka «Coffee: A Dark History» at Voltaire kunne helle i seg fra 50 til 72 kopper kaffe daglig.

1916: HMHS «Britannic» forliste i Egeerhavet, etter enten å ha gått på en tysk sjømine eller blitt truffet av en torpedo. «Britannic» var et søsterskip av «Titanic», og opprinnelig bygd som et av tre luksuriøse passasjerskip i rederiet White Star Lines såkalte Olympic-klasse. Skipet var sjøsatt i februar 1914. Kort etter utbruddet av 1. verdenskrig ble det rekvirert som hospitalskip av den britiske marinen, og satt i trafikk mellom Storbritannia og Tyrkia for å bringe sårede soldater hjem fra kampene i Midtøsten. 1065 personer var om bord da «Britannic» ble rystet av en voldsom eksplosjon om morgen den 21. november 1916. 55 minutter senere gikk skipet ned. Takket være en effektiv evakuering med livbåter, mistet bare 30 mennesker livet i forliset. Ifølge Wikipedia var «Britannic» det største skipet som gikk tapt under 1. verdenskrig.

1976: Spillefilmen «Rocky» hadde premiere i New York. Den til da ukjente skuespilleren Sylvester Stallone hadde selv skrevet historien om bokseren og pengeinnkreveren Rocky Balboa, og hans vei til verdensmestertittelen i tungvektsboksing. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser og vant tre. Scenen der Rocky trener i trappene utenfor Philadelphia Museum of Art er blitt ikonisk, og lydsporet med Bill Contis «Gonna Fly Now» en gjenganger på all verdens helsestudioer. Mye av filmens suksess er blitt forklart med at den ble laget på et minimalt budsjett, og derfor fikk et visst autentisk preg som har vist seg å være slitesterkt. Den hardbarkede dialogen, med replikker som «du skal ete lyn og drite torden», har trolig også bidratt til filmens klassikerstatus.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte