Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1884: Første bind av ordboka The Oxford English Dictionary kom ut. Bindet var på 352 sider og dekket ordene fra A til Ant . Ved utgivelsen var det gått 40 år siden en gruppe engelske filologer begynte å tumle med planene til det kolossale bokverket. Det skulle gå nye 44 år før alle de 125 bindene i originalutgaven var ferdigstilte. Først i 1928, etter innskrivingen av ordet zyxt , et arkaisk verb fra Kent-distriktet som betyr «se», mente ordbokredaksjonen å ha nådd slutten av alfabetet. Redaktøren for de første bindene hadde da vært død i 13 år. Det totale verket omfattet 415.000 oppslagsord og nærmere to millioner sitater som belyste ordenes bruk og betydning. En oppdatert andreutgave ble påbegynt i 1957 og ferdigstilt 29 år senere, i 1986.

1946: Trygve Lie ble valgt til FNs første generalsekretær. Lie hadde vært utenriksminister i den norske eksilregjeringen i London under krigen, og i Einar Gerhardsens to første regjeringer. I FN ble han ansett som en kompromisskandidat som var spiselig både for Sovjetunionen og de vestlige stormaktene. Som generalsekretær gikk Lie bl.a. sterkt inn for opprettelsen av Israel. Han ivret også for at FN skulle anerkjenne Folkerepublikken Kina, men motsatte seg Spanias medlemskap på grunn av Francos fascistregime. Den krevende manøvreringen mellom stormaktenes interesser kom etter hvert til å tære på Lies tålmodighet. I 1953 overlot han stafettpinnen til svensken Dag Hammarskjöld, visstnok med ordene: «Velkommen til New York og til De Forente Nasjoner. De overtar her verdens mest umulige stilling.»

1947: Henry Rinnan ble henrettet på Kristiansten festning i Trondheim. Under 2. verdenskrig hadde Rinnan ledet det såkalte Sonderabteilung Lola, også kalt Rinnan-banden, en avdeling under det tyske sikkerhetspolitiet i Trondheim. Banden skaffet informasjon om den norske motstandsbevegelsen ved å infiltrere motstandsceller, for deretter å angi eller selv arrestere medlemmene. Henry Rinnan er gått inn i historien som en av de mest skremmende skikkelsene fra okkupasjonstidens Norge. Ifølge tiltalen engasjerte han seg personlig i mishandling og tortur av arrestanter, og under rettssaken karakteriserte de psykiatrisk sakkyndige ham som «listig, brutal, hensynsløs og ærgjerrig». Store norske leksikon oppgir at så mange som 1000 norske motstandsfolk ble fengslet som følge av Rinnan-bandens virksomhet. Flere hundre av dem ble torturert og minst 80 drept. Rinnan selv ble dømt for 13 mord.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse