Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Kommentar
28 mai 2018 11:14
Del på Facebook
Er det Kjell Nergaard eller Berit Tønnesen som ender opp med å bli Kristiansund Arbeiderpartis ordførerkandidat etter nominasjonsmøtet 29.mai 2018?
Er det Kjell Nergaard eller Berit Tønnesen som ender opp med å bli Kristiansund Arbeiderpartis ordførerkandidat etter nominasjonsmøtet 29.mai 2018?
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nominasjonsmøte i Kristiansund Arbeiderparti

I morgen kveld samles medlemmene i Kristiansund Arbeiderparti for å nominere sin ordførerkandidat og høvding for Kristiansund fra 2019.

Den potensielle høvdingen for Kristiansund må også kunne sette seg i førersetet for samarbeid med andre kommuner på Nordmøre, skulle Kristiansund Arbeiderparti oppnå å komme i posisjon for å få ordføreren.

I tillegg kan nominasjonsmøtet også bli historisk, da Kristiansund Arbeiderparti for første gang i historien kan få en kvinnelig ordførerkandidat. Det er et viktig moment for et parti som fronter likestilling og hvor kandidaten fremstår som en sterk utfordrer.

Innblanding i nominasjonsprosessen

Vi registrerer interessen fra nabokommunenes ordførere for nominasjonsprosessen.

Ved å støtte nåværende ordfører med en underskriftskampanje om at han er godt likt av omlandet sitt, hevdes det samtidig med tyngde at det ikke er en innblanding i nominasjonsprosessen. Utspillet fra nabokommunene lar seg vanskelig forstå på annen måte enn at det allikevel må føles som en innblanding av de som støtter en annen kandidat og ikke minst andre kandidater.

Nominasjonsprosess som bryter med bekvemmelighetslinjen

Vanligvis blir sittende ordfører automatisk nominert på førsteplass og man nominerer som oftest kun varaordførerkandidaten. En del av medlemmene mener man ikke bør skifte ut en sittende ordfører uten at vedkommende selv ønsker det. Denne gangen er det åpent for å kunne nominere og stemme på begge deler. Nominasjonsprosessen i seg selv er ikke spesielt uvanlig, men den blir noe ubekvem siden man denne gangen skal velge leder uten akklamasjon.

Valgkomiteen har tradisjonen tro innstilt den sittende ordføreren, Kjell Neergaard som ordførerkandidat og Berit Tønnesen som varaordførerkandidat, men medlemmene er oppfordret til å sende inn sine egne kandidatvalg før møtet. Dette er en nominasjonsprosess som ikke strider mot partiets vedtekter. 

– Det er kommet inn mange forslag fra medlemmene som ikke nødvendigvis er enige med nominasjonskomiteens innstilling, sier leder for nominasjonskomiteen og nestleder i Kristiansund Arbeiderparti, Arne Grødahl.

Å være eller ikke være

I det som må karakteriseres som en utfordrende tidsepoke for Kristiansund og Nordmøre, og sannsynligvis en av de mest krevende tider i etterkrigshistorien, vil det være skjebnesvangert for Ap å velge «feil» leder.
Finnes det en kandidat som er bedre egnet, bør tradisjon vike for forandring. Mener man at sittende ordfører er den som kan lede oss videre fra 2019, renominerer man ordføreren som kandidat også til neste periode.

Personlige egenskaper er viktige for ordførerkandidaten i Kristiansund Arbeiderparti og sannsynligvis en viktig faktor for hvilket parti som sitter ved makten og får ordføreren i 2019. For Ap sin del, ville det vært ideelt med en kandidat som er samlende i eget parti og ha evne til å initiere tverrpolitisk samarbeid. 

Derfor er denne nominasjonen ekstra viktig. Det handler om å velge en leder som også kan hente stemmer fra mange av de andre partiene når valget kommer.

En hærfører for Kristiansund og Nordmøre vil gjerne bli målt mot Dagfinn Ripnes og hans epoke som borgermester. Sjelden har vel omlandet til Kristiansund savnet en høvding som ham. Dagfinn var en ledertype det gikk an å stille seg bak, uavhengig av hvilket parti man tilhørte.

En god ordfører bør kjennetegnes ved at han/hun:

  • er utadvendt og sosial
  • har stort nettverk å spille på
  • har stor arbeidskapasitet
  • fremstår med tyngde
  • er raus og rettferdig
  • er mediebevisst og ønsker å være synlig når anledningen byr seg
  • har utstrakt kontakt med næringslivet
  • opptrer som ombudsmann og lytter til folk
  • møter og kommuniserer med folk på på både digitale og “analoge” arenaer
  • innehar gode samarbeidsevner
  • tør å utfordre vedtak på regionalt/nasjonalt nivå og stå opp for regionen
  • er tilstedeværende på alle arenaer og samlinger hvor Kristiansund og Nordmøres interesser må forsvares, markedsføres eller muliggjøres.
  • fremstår som regionsenterets synlige, tydelige, og sterke frontfigur
  • må være villig til “å gå i krigen” når det trengs.

Opp til AP-medlemmene

Da er det opp til Ap-medlemmene å velge sin kandidat. Har den sittende ordføreren flere av disse egenskapene, eller finnes det andre i partiet som heller burde slippe til ?

Velges feil person er risikoen til stede for at Kristiansund Arbeiderparti desimeres ytterligere, mister maktposisjonen og risikere å ende opp uten innflytelse på politikken i regionsenterets mest krevende tid. 

Nordmøre har et stort behov for et sterkt regionsenter. Regionen er allerede vesentlig redusert gjennom kommunereformen. Rindal, Eide og Halsa forlater Nordmøre. Sjansen for at Gjemnes eller deler av Gjemnes forlater regionen, er også tilstede. Vår innflytelse og påvirkningsevne i Fylkestinget og hos nasjonale myndigheter, vil bli svekket tilsvarende.

Aldri har regionsenteret og Nordmøre hatt mer behov for en synlig og handlekraftig høvding. Kristiansund og Nordmøre trenger en borgermester. Om det fra Kristiansund Arbeiderpartis side er Kjell Neergaard eller Berit Tønnesen som er best til å fylle den rollen, er opp til medlemmene.

Godt valg.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse