Annonse
Annonse
Steinar Melby
Kommentar
29 januar 2019 00:10
Illustrasjon. KSU.NO
Illustrasjon. KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

HMRs katastrofale økonomi, slett prosjektarbeid med SNR, stor usikkerhet rundt finansiering og budsjettering av HMR i 2019 og utsettelse av SNR og kanskje til og med usikkerhet om SNR i det hele tatt kan bygges, har ført til at Romsdalens dyktige ringrever har jobbet med en plan B (som alltid).

Er det en ting de har skjønt og regnet verdien på for Molde som regionsenter og Romsdal som region, er det å få SNR etablert i regionssenteret.

Det synlige beviset på det er trumfkortet og jokeren som nå spilles ut i form av en «gave» fra Gassror på ½ milliard kroner for å kunne få sette i gang prosjektet så snart som mulig. HMN og HMR har vært tydelige på at pengene ikke kan være et lån men en gave og at et møte er skissert allerede i februar 2019.

Dette arbeidet startet allerede tidlig i desember 2018. Allerede da ble det uttalt av Bernhard Riksfjord, i en artikkel i RBnett den 5. desember 2018, at gaven ikke skulle ha noen føringer og at den kunne ses på som en ren julegave fra Gass-ROR. Jeg gjetter på at forslaget allerede på det tidspunktet hadde vært presentert og velsignet av helsemyndigheter på høyeste hold.

I en artikkel i Rbnett den 12. desember forsikret Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord, leder i representantskapet i Gass-ROR, at Helse MR kunne få pengene raskt. Ved årsslutt hadde Gass-ROR ca. 160 millioner på bok, og ville «uten problem» kunne låne opp til 500 millioner. Fondet får årlig 27–28 millioner i eiendomsskatt fra gassanlegget Nyhamna i Aukra.

Dette trumfkortet er altså Moldes og Romsdals neste våpen for å kunne lokke HMN til å sette i gang på Hjelset tross alle faresignaler for fremtidig økonomi og bærekraft for både helseforetak og SNR. Og det er ikke akkurat noe småtteri de tilbyr. Igangsettingen av dette sykehuset og dets samfunnsmessige ringvirkninger for videre utvikling av Molde som region og Romsdal som regionssenter gjør at de putter 500.000.000 kroner inn i dette prosjektet som en ren gave. Uten føringer. Selvfølgelig på grunn av at de vil få igjen dette med renters rente samfunnsøkonomisk. En betydelig vekstmotor for Molde og Romsdal. Etter min mening sannsynlig på bekostning av Kristiansund og Nordmøre.

For Kristiansund tror jeg dette vil bli omvendt proporsjonalt og katastrofalt samfunnsøkonomisk. Det blir en for formidabel oppgave å erstatte så mange arbeidsplasser som kanskje går tapt allerede få år etter at SNR er bygget.

I morgen blir det presentert en interpellasjon fra Kristiansund Arbeiderparti og Berit Tønnesen, som ber bystyret om å trekke Kristiansunds støtte til fellessykehuset SNR. Partiet mener at sykehuset i Kristiansund skal opprettholdes som et fullverdig lokalsykehus med fødeavdeling, barneavdeling, akuttberedskap og poliklinikker. Arbeiderpartiet mener også at helseforetaksmodellen som styring av spesialisthelsetjenestene avvikles og erstattes med en åpen og demokratisk styringsmodell.

Vi mister hjertet i vår by. Stikk kjepper i hjulene for SNR inntil at prosjektet stoppes. En liten kjepp kan stikkes inn allerede i morgen. Bruk sjansen. Alle bekker små...

Neste steg bør være å få kjent trumfkortet til Molde og Gass-ROR ugyldig. Fylkeskommunen er også eier i Gass-ROR og det kan bli en spennende prosess. Får de bruke dette kortet, blir SNR garantert en realitet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte