Tidene har sannelig endret seg. Før i tiden var det en begivenhet når silda seg inn mot gyteplassene på kysten på denne tid av året. Da var alle avisene fylt opp med nyheter og reportasjer om silda – Havets sølv. Bortsett fra Fiskeribladet er det ingen journalister som i dag ofrer silda en tanke. Det er ikke plass til en notis en gang.
Silda var førstesidenyheter
Da jeg var ung journalist i Tidens Krav var sildestoffet topp prioritert – og det ble lest av mange. Så var da også Kristiansund Norges siste store sildeby før sildestammen kollapset og forsvant på slutten av 1960-årene. Silda var ikke bare byens gull, men det var kystens gull.
Den gang var det tusenvis av fiskere om bord i hundrevis av fiskebåter som hadde Kristiansund som base. Silda ga arbeid til alle som ville arbeide.
Nå kommer fiskebåtene tilbake
Nå kommer sildesnurperne igjen til Kristiansund. Før i tida var det fiskeribølgen på radio og avisene som ga oss nyhetene om silda. Nå er det ingen som bryr seg til tross for at det er enorme verdier som skal tas opp av havet like utenfor vår egen stuedør. Innsiget er ventet til Mørekysten i løpet av få dager.
Jeg følger fortsatt med på hva som foregår i fiskeriene. I sin tid var jeg ansvarlig for fiskeridekningen i Tidens Krav – og jeg var også redaktøren i Fiskaren i noen år. Det var den gangen sildelaget eide avisen.
Følg med på Marine Traffic
Nå følger jeg fiskebåtene på min mobiltelefon hvor jeg har installert appen MarineTraffic. I Fiskeribladet har jeg lest at det er registrert store mengder sild utenfor Helgeland og på Haltenbanken. Snart står silda utenfor Grip.
Det gleder meg veldig at det igjen ligger fiskebåter langs kaiene i Kristiansund. I forhold til det eventyret vi hadde for 50 år siden hvor det lå hundrevis båter og ventet, er selvsagt dette småtterier, men likevel. Silda kommer.
Kommer med sildebok
For min del sitter jeg på tusenvis av bilder fra den gangen Kristiansund var sildehovedstad. Jeg sitter også med veldig mange gode historier. Det er derfor naturlig at jeg nå samler alt dette i en bok som jeg har kalt Havets Sølv Kystens Gull. Dette er også en naturlig fortsettelse av boka som jeg ga ut i fjor om gjenreisningsbyen Kristiansund. Der hadde jeg også et eget kapitell om sildeeventyret utenfor kysten vår. Nå kommer det en hel bok om dette eventyret.
For meg er det spesielt morsomt at jeg får hjelp av Åge Olsen som jeg jobbet sammen med som journalist den gangen vi var unge og lovende. Det er også andre som vil bidra. Mitt håp er at vi da kan redde noe av denne viktige del av det som er nyere norsk historie.
Sildas har betydd enormt mye for mange
Silda har betydd mer for Norge og nordmenn enn det folk aner. Ja, den har betydd mye for mange folk. I sin tid var det norske fiskere som startet sildefiske ved Island. De store inntektene silda ga islendingene medførte at Island ble uavhengig i 1944.
Så ble det etter vært lagt betydelig begrensninger på Islandssildfisket for utlendinger. Men også i nyere tid har norske fiskere kunnet utnytte ressursene rundt sagaøya. I løpet av de siste 14 dagene har norske fiskere fisket lodde for mer enn 600 millioner kroner ved Island. Nå søker mange av disse båtene etter norsk vårgytende sild utenfor kysten av Møre og Trøndelag. De vil sørge for at nye verdier blir tatt opp fra havet.
Den nye sildeboka kommer ut til høsten.