fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
18 februar 2021 11:17
Sildesnurpere i Kristiansund. Foto: Per Helge Pedersen
Sildesnurpere i Kristiansund. Foto: Per Helge Pedersen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tidene har sannelig endret seg. Før i tiden var det en begivenhet når silda seg inn mot gyteplassene på kysten på denne tid av året. Da var alle avisene fylt opp med nyheter og reportasjer om silda – Havets sølv. Bortsett fra Fiskeribladet er det ingen journalister som i dag ofrer silda en tanke. Det er ikke plass til en notis en gang.

Silda var førstesidenyheter

Da jeg var ung journalist i Tidens Krav var sildestoffet topp prioritert – og det ble lest av mange. Så var da også Kristiansund Norges siste store sildeby før sildestammen kollapset og forsvant på slutten av 1960-årene. Silda var ikke bare byens gull, men det var kystens gull.

Den gang var det tusenvis av fiskere om bord i hundrevis av fiskebåter som hadde Kristiansund som base. Silda ga arbeid til alle som ville arbeide.

Nå kommer fiskebåtene tilbake

Nå kommer sildesnurperne igjen til Kristiansund. Før i tida var det fiskeribølgen på radio og avisene som ga oss nyhetene om silda. Nå er det ingen som bryr seg til tross for at det er enorme verdier som skal tas opp av havet like utenfor vår egen stuedør. Innsiget er ventet til Mørekysten i løpet av få dager.

Jeg følger fortsatt med på hva som foregår i fiskeriene. I sin tid var jeg ansvarlig for fiskeridekningen i Tidens Krav – og jeg var også redaktøren i Fiskaren i noen år. Det var den gangen sildelaget eide avisen.

Følg med på Marine Traffic

marinetrafficSkjermdump fra MarineTraffic som viser sildefiske som foregår langs hele kysten fra Lofoten ned til Sunnmøre. Det er enorme mengder med biomasse som er i bevegelse langs norskekysten. Ikke bare sild, men andre fiskearter og blant annet store mengder hval følger silda på sin gyteferd. Det har allerede vært gjort kast på Buagrunnen utenfor Bud, på Griptaren utenfor Kristiansund og utenfor Veiholmen på Smøla.

Nå følger jeg fiskebåtene på min mobiltelefon hvor jeg har installert appen MarineTraffic. I Fiskeribladet har jeg lest at det er registrert store mengder sild utenfor Helgeland og på Haltenbanken. Snart står silda utenfor Grip.

Det gleder meg veldig at det igjen ligger fiskebåter langs kaiene i Kristiansund. I forhold til det eventyret vi hadde for 50 år siden hvor det lå hundrevis båter og ventet, er selvsagt dette småtterier, men likevel. Silda kommer.

Kommer med sildebok

For min del sitter jeg på tusenvis av bilder fra den gangen Kristiansund var sildehovedstad. Jeg sitter også med veldig mange gode historier. Det er derfor naturlig at jeg nå samler alt dette i en bok som jeg har kalt Havets Sølv Kystens Gull. Dette er også en naturlig fortsettelse av boka som jeg ga ut i fjor om gjenreisningsbyen Kristiansund. Der hadde jeg også et eget kapitell om sildeeventyret utenfor kysten vår. Nå kommer det en hel bok om dette eventyret.

For meg er det spesielt morsomt at jeg får hjelp av Åge Olsen som jeg jobbet sammen med som journalist den gangen vi var unge og lovende. Det er også andre som vil bidra. Mitt håp er at vi da kan redde noe av denne viktige del av det som er nyere norsk historie.

Sildas har betydd enormt mye for mange

Silda har betydd mer for Norge og nordmenn enn det folk aner. Ja, den har betydd mye for mange folk. I sin tid var det norske fiskere som startet sildefiske ved Island. De store inntektene silda ga islendingene medførte at Island ble uavhengig i 1944.

Så ble det etter vært lagt betydelig begrensninger på Islandssildfisket for utlendinger. Men også i nyere tid har norske fiskere kunnet utnytte ressursene rundt sagaøya. I løpet av de siste 14 dagene har norske fiskere fisket lodde for mer enn 600 millioner kroner ved Island. Nå søker mange av disse båtene etter norsk vårgytende sild utenfor kysten av Møre og Trøndelag. De vil sørge for at nye verdier blir tatt opp fra havet.

Den nye sildeboka kommer ut til høsten.

havets solv kystens gull omslag

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Espen HeitmannDet er ikke bare mellom Bergen og Trondheim, det blir fergefri E39 helt fra Kristiansand til Trondheim, med formål å ...
Lars Svein Valderhaug 7 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Terje SundsbøDi framstilling av dette, og di tiltru til ufeilbarlege fagfolk utan motiv for å bevisst jukse seier vel det meste ...
Espen Heitmann 7 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Terje SundsbøJa det er riktig, formålet var og knytte næringslivet sammen, mellom Bergen og Trondheim, ikke i molde regionen.Ja per i ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Lars Svein ValderhaugDu har helt rett – for meg hjelper det ikke å nistirre på kartet, i håp om at klarsynet skal ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Espen HeitmannFormålet er å knytte næringslivet i regionene langs kysten tettere sammen, ifølge samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i 2010. Hensikten ...
Lars Svein Valderhaug 8 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
@Terje SundsbøDersom du trur eg lett hoppar på konspirasjonsteoriar, tar du feil. Dette er, som tidlegare sagt, så enkelt at eg ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 82 comments
  • Lars Svein Valderhaug 51 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Espen Heitmann 14 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte