Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
27 desember 2021 15:01
Del på Facebook
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Mitt fremste nyttårsønske til våre sentrale politikere er at man retter opp alle de åpenbare feil vi i dag ser på en rekke områder i vårt samfunn. Det er nok å nevne krisen i helsevesenet og sjokket strømkundene har fått. Politikerne har gjennom mange år gitt fra seg makt til et stadig voksende byråkrati. I dag ser vi resultatet. Viktige samfunnstjenester er på sammenbruddets rand.

I snart to år har koronapandemien herjet i verden. Også i Norge har dette rammet helsevesenet hardt og brutalt. Mange som jobber innen helsevesenet er totalt utslitte. Helsearbeidere orker ikke mer – de slutter og krisen blir enda større. Mennesker som venter på livsviktige operasjoner, har fått beskjed om at de må vente i køen. Det er ikke alle som vil overleve en slik kø.

Vi har hatt pandemier også før

Vi har hatt pandemier også før og alle visste at en slik pandemi igjen kunne ramme land og folk. Og vi vet at slike pandemier vil komme igjen og igjen. Men for de ansvarlige myndigheter synes denne pandemien å ha kommet som julekvelden på «kjærringa». Man kunne kanskje trodd at en ansvarlig regjering i en slik situasjon snudde alle steiner for å øke kapasiteten når det gjelder intensivplasser både når det gjelder helsepersonell og utstyr. Selvsagt tar det tid å utdanne nye spesialister. Men det har skjedd utrolig lite. Man skulle kanskje trodd at de ansvarlige i helseforetakene kunne gjøre alt for å sikre at de som allerede jobbet, der ble i stillingene sine. Litt lønnskompesasjon burde ha hjulpet litt. I stedet bruker nå staten milliarder på milliarder av kroner for å redde situasjonen på kortsiktige tiltak når landet stenges ned. Det hadde vært bedre å ha brukt disse pengene til opprusting av helsevesenet før pandemien kom. Da hadde vi vært bedre forberedt.

Økonomene ser ikke pandemier

Pandemier er ikke med i de regnestykkene økonomene setter opp. Dette passer liksom ikke inn i tankegangen om at man skal drive sykehus og helsetjenester i et bedriftøkonomisk tankesett.  Men sykehus vil aldri lønne seg. Økonomene har glemt at sykehus er til for å hjelpe de mennesker i Norge som trenger medisinsk behandling. Økonomene ser på pasientene som en vare. Det er stykkpris-systemet som gjelder. For å administrere det hele er det bygget opp helseforetak. Byråkratene der tjener det mangedobbelte av hva en sykepleier tjener. Byråkrater får også bonus på toppen av høye lønninger.  Det er ikke mye bonus til dem som står i førstelinjen. Det er laget et system totalt uten folkevalgt kontroll.

Nye «koster» MÅ rydde opp

Det er nå kommet nye «koster» inn i regjeringsapparatet. Mange har forhåpninger om at det skal bety forandringer for vanlige folk. Men disse forandringene synes å sitte langt inne. For min egen del har jeg vært sterkt kritisk til helseforetaksmodellen og til den liberaliseringen vi har sett i kraftsektoren. Den livsviktige strømmen er blitt en handelsvare hvor markedet bestemmer prisen. Det har ført til et strømsjokk for mange vanlige folk.

Da er det deprimerende å oppleve at den nye olje- og energiministeren med stor skråsikkerhet kommenterer situasjonen. Hun er et ekko av byråkratiet i departementet som selvsagt har ivret for frislippet av «arvestrømmen» som tilhører det norske folk. Vi får unnskylde statsråden for at det kan være nybegynnervansker. Dersom hun ikke skjerper seg, er jeg redd at den hye regjeringen totalt vil feile i den viktige jobben om å få kontroll på det strømkaos som råder. Vi trenger nå en handlingssterk regjering som kan sørge for at Norge fortsatt kan utnytte det konkurransefortrinnet vi har ved å ha billig vannkraftproduksjon. Og nå må regjeringen også sørge for at det bygges ut enda mer vannkraft slik at vi sikrer nye vekst i industrien og at vanlige folk også kan ha strømpriser man kan leve med.   

Energiøkonomisering

Jeg har skrevet mye om hvor viktig det er å økonomisere med den strømmen vi har. I den forbindelse har jeg ivret for at Enova i langt sterkere grad lager ordninger slik at vanlige folk kan gjøre husene sine bedre. Det kan være utskifting av vinduer, bedre isolasjon, installering av varmepumper m v.. Men i stedet for å trappe opp slike ordninger har Enova trappet ned på ordninger for vanlige folk. Dette må den nye regjeringen snarest gjøre noe med. Dette vil være lønnsomt både for vanlige folk og for samfunnet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse