Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
22 desember 2021 11:15
Illustrasjonsfoto fra ett av Aura-utbyggingens oppdemmede vassdrag, Reinsvatnet i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Illustrasjonsfoto fra ett av Aura-utbyggingens oppdemmede vassdrag, Reinsvatnet i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

De strømprisene vi har sett nå er bare en forsmak på hva som vil komme. Dersom det ikke nå gjøres noe med de markedssystemene som er valgt – og dersom man ikke starter en ny storstilt kraftutbygging vil Norge bli satt langt tilbake.  

Regjeringen har innført en ordning med strømstøtte til husstandene, men hva med alle næringsdrivende som nå rammes hardt. Mange bedrifter vil gå konkurs med de høye strømprisene vi nå ser. Det vil ramme tusenvis av arbeidstakere rundt om i landet.

Ikke strøm fra land til oljeplattformene

Politikerne har de siste årene snakket om at vi må elektrifisere mer i forbindelse med det grønne skiftet. Mange snakker om alle de nye arbeidsplassene som skal skapes. Ja selv oljeplattformene langt ute i havet skal få strøm fra land. Dette vil koste mer enn 50 milliarder kroner. En ting er kostnadene, men hvor skal denne strømmen komme fra – og hva da med alle bedriftene på land som mangler strøm allerede? Det blir i alle fall vanskelig å skaffe strøm til nye industrisatsinger i fastlands-Norge. Skal oljeplattformene elektrifiseres må vi i tilfelle bygge ut havvind.

Vi må se på vernede vassdrag

Jeg har gjennom en mannsalder som pressemann,  bl a som redaktør i i Byggeindustrien, fulgt kraftdebatten på nært hold. På 1970-tallet satt jeg selv i fylkestinget i Møre og Romsdal. Den gang var naturvernere kommet på banen for å stoppe all kraftutbygging. Mye er blitt vernet, men med dagens kunnskaper om kraftutbygging kan vi se på mange av de gamle kraftutbyggingsprosjektene med nye øyne. Vi har mer enn 300 vernede vassdrag som kan bygges ut. Dette representerer 42 TWh. Tar vi med alle de eksisterende vannkraftanleggene som kan moderniseres kan dette også gi mye ny kraft.

Elvene må bygges ut

I tillegg har vi alle småelvene som kan bygges ut. I årevis har det ligget søknader i NVE som ikke er behandlet. Nå må politikerne sørge for at alle vannkraftprosjekter blir gjennomgått på nytt. Dette må skje nå – og vi strømkunder krever at det skjer en rask behandling. En regulerjng og utbygging av elvene gjør også at vi får til en effektiv og trygg flomsikring.

Jeg har tillit til at regjeringen og stortingspolitikerne nå tar denne saken på alvor. Jeg forventer også at NVE, Statnett, Statkraft og kraftselskaper følger lojalt opp. Gjør de ikke det vil fremtiden se mørk ut for oss strømkunder.  Vi balanserer allerede på en knivsegg. I dag har vi et kraftforbruk på 150 TWh.

Vi må verne om «arvestrømmen»

Ellers må strømmarkedet reguleres slik at vi slipper at vannmagasinene tappes ned til et lavmål. Det må også settes begrensninger på hvor mye strøm vi kan eksportere. I dag fører strømkablene til at vi eksporterer veldig mye strøm ut av landet. I retur får vi rekordhøye europeiske strømpriser tilbake. Ekspertene har en rekke forklaringer hvorfor det er blitt slik.

Men noen er veldig god til å regne. Jeg vil si for god. Noen av regnemestrene kan regne ut at de er eldre enn far sin. Akkurat det gir ikke troverdighet.

Noen frykter selvsagt at politikerne nå vil sitte muse stille for å se om dette strømsjokket går over. Men det går ikke over. Det blir bare verre.  Det eneste som kan redde oss er at vi må kunne produsere mer elektrisk strøm - og at vi husholder med den produksjonen vi har til det beste for land og folk. Den norske «arvestrømmen» skal ikke være et spekulasjonsobjekt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 45 minutter siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte