Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
22 desember 2021 11:15
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto fra ett av Aura-utbyggingens oppdemmede vassdrag, Reinsvatnet i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Illustrasjonsfoto fra ett av Aura-utbyggingens oppdemmede vassdrag, Reinsvatnet i Sunndal. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

De strømprisene vi har sett nå er bare en forsmak på hva som vil komme. Dersom det ikke nå gjøres noe med de markedssystemene som er valgt – og dersom man ikke starter en ny storstilt kraftutbygging vil Norge bli satt langt tilbake.  

Regjeringen har innført en ordning med strømstøtte til husstandene, men hva med alle næringsdrivende som nå rammes hardt. Mange bedrifter vil gå konkurs med de høye strømprisene vi nå ser. Det vil ramme tusenvis av arbeidstakere rundt om i landet.

Ikke strøm fra land til oljeplattformene

Politikerne har de siste årene snakket om at vi må elektrifisere mer i forbindelse med det grønne skiftet. Mange snakker om alle de nye arbeidsplassene som skal skapes. Ja selv oljeplattformene langt ute i havet skal få strøm fra land. Dette vil koste mer enn 50 milliarder kroner. En ting er kostnadene, men hvor skal denne strømmen komme fra – og hva da med alle bedriftene på land som mangler strøm allerede? Det blir i alle fall vanskelig å skaffe strøm til nye industrisatsinger i fastlands-Norge. Skal oljeplattformene elektrifiseres må vi i tilfelle bygge ut havvind.

Vi må se på vernede vassdrag

Jeg har gjennom en mannsalder som pressemann,  bl a som redaktør i i Byggeindustrien, fulgt kraftdebatten på nært hold. På 1970-tallet satt jeg selv i fylkestinget i Møre og Romsdal. Den gang var naturvernere kommet på banen for å stoppe all kraftutbygging. Mye er blitt vernet, men med dagens kunnskaper om kraftutbygging kan vi se på mange av de gamle kraftutbyggingsprosjektene med nye øyne. Vi har mer enn 300 vernede vassdrag som kan bygges ut. Dette representerer 42 TWh. Tar vi med alle de eksisterende vannkraftanleggene som kan moderniseres kan dette også gi mye ny kraft.

Elvene må bygges ut

I tillegg har vi alle småelvene som kan bygges ut. I årevis har det ligget søknader i NVE som ikke er behandlet. Nå må politikerne sørge for at alle vannkraftprosjekter blir gjennomgått på nytt. Dette må skje nå – og vi strømkunder krever at det skjer en rask behandling. En regulerjng og utbygging av elvene gjør også at vi får til en effektiv og trygg flomsikring.

Jeg har tillit til at regjeringen og stortingspolitikerne nå tar denne saken på alvor. Jeg forventer også at NVE, Statnett, Statkraft og kraftselskaper følger lojalt opp. Gjør de ikke det vil fremtiden se mørk ut for oss strømkunder.  Vi balanserer allerede på en knivsegg. I dag har vi et kraftforbruk på 150 TWh.

Vi må verne om «arvestrømmen»

Ellers må strømmarkedet reguleres slik at vi slipper at vannmagasinene tappes ned til et lavmål. Det må også settes begrensninger på hvor mye strøm vi kan eksportere. I dag fører strømkablene til at vi eksporterer veldig mye strøm ut av landet. I retur får vi rekordhøye europeiske strømpriser tilbake. Ekspertene har en rekke forklaringer hvorfor det er blitt slik.

Men noen er veldig god til å regne. Jeg vil si for god. Noen av regnemestrene kan regne ut at de er eldre enn far sin. Akkurat det gir ikke troverdighet.

Noen frykter selvsagt at politikerne nå vil sitte muse stille for å se om dette strømsjokket går over. Men det går ikke over. Det blir bare verre.  Det eneste som kan redde oss er at vi må kunne produsere mer elektrisk strøm - og at vi husholder med den produksjonen vi har til det beste for land og folk. Den norske «arvestrømmen» skal ikke være et spekulasjonsobjekt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 9 timer siden Etterlyser rømling internasjonalt
TK viser usladdet bilde.
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse