Annonse
Annonse
Ragnhild Tangen
Kronikk
24 oktober 2022 13:35
Del på Facebook
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

"For  f ø r s t e  Gang, for første Gang, det giver mang en Smaating Rang, den varer kort, kun i Sekunden, den er forbi, naar den er runden", skrev dikteren Henrik Wergeland for nesten to hundre år siden. Og hvem husker ikke sine egne, magiske "førsteganger"; den første, blankpussede skoledagen, den første, altoppslukende og brennende forelskelsen, den første flyturen for de av oss som vokste opp da det, liksom vektløst, å lette fra bakken hørte med til livets eventyrlige erfaringer.

 Uforglemmelig og rørende er øyeblikket da ens avkom tar sine første, famlende skritt. Fastbrente minner som gir perspektiv til livets mer forglemmelige "andreganger".

 En begivenhet eller opplevelse som allerede er erfart, har en sørgelig  tendens til å falme om den repeteres. Skuffelsen inntrer som en lovmessighet. Kan hende er det nettopp det som får mange av oss mennesker til aldri å oppgi jakten på det som for den enkelte er uopplevet. Vi søker førstegangsopplevelser. Let i deg selv, vil kanskje psykologen svare.   

Senere hen, kommet til skjells år og alder,  vektlegger man kanskje vel så sterkt den "siste gang", selvom den, naturlig nok, ofte hviler i usikkerhetens dunkelhet.  En førstegangserfaring er det ikke noe tvil om, men vi vet ikke sikkert om den strabasiøse turen til toppen vi elsker kanskje kan være en siste gang. Vil vi ha krefter til å forsere den bratte ura enda en gang? Tanken streifer oss om at vi muligens ikke vil kunne nyte den storslåtte utsikten igjen og fornemmer et kort, vemodsfylt streif av en uviss sistegangsopplevelse.

annonse

Det koster å akseptere at kanskje aldri mer i livet kommer vi dit, til stedet som er utvalgt og vårt. Uvegerlig fastholder vi det dyrebare øyeblikket, sparer på inntrykkene så de blir en del av selvet, av bagasjen på reisen videre. 

At menneskelige relasjoner ikke er evige tenker vi kanskje ikke på før vi innser at forgjengeligheten spiser også disse. Å tilbringe timer ved et medmenneskes sykeleie, reise gjennom livserfaringer og felles opplevelser er en del av mange  menneskers lodd. Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang. 

 

Av: Ragnhild Tangen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte