Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ragnhild Tangen
Kronikk
24 oktober 2022 13:35
Del på Facebook
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

"For f ø r s t e Gang, for første Gang, det giver mang en Smaating Rang, den varer kort, kun i Sekunden, den er forbi, naar den er runden", skrev dikteren Henrik Wergeland for nesten to hundre år siden. Og hvem husker ikke sine egne, magiske "førsteganger"; den første, blankpussede skoledagen, den første, altoppslukende og brennende forelskelsen, den første flyturen for de av oss som vokste opp da det, liksom vektløst, å lette fra bakken hørte med til livets eventyrlige erfaringer.

Uforglemmelig og rørende er øyeblikket da ens avkom tar sine første, famlende skritt. Fastbrente minner som gir perspektiv til livets mer forglemmelige "andreganger".

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

En begivenhet eller opplevelse som allerede er erfart, har en sørgelig tendens til å falme om den repeteres. Skuffelsen inntrer som en lovmessighet. Kan hende er det nettopp det som får mange av oss mennesker til aldri å oppgi jakten på det som for den enkelte er uopplevet. Vi søker førstegangsopplevelser. Let i deg selv, vil kanskje psykologen svare.

Senere hen, kommet til skjells år og alder, vektlegger man kanskje vel så sterkt den "siste gang", selvom den, naturlig nok, ofte hviler i usikkerhetens dunkelhet. En førstegangserfaring er det ikke noe tvil om, men vi vet ikke sikkert om den strabasiøse turen til toppen vi elsker kanskje kan være en siste gang. Vil vi ha krefter til å forsere den bratte ura enda en gang? Tanken streifer oss om at vi muligens ikke vil kunne nyte den storslåtte utsikten igjen og fornemmer et kort, vemodsfylt streif av en uviss sistegangsopplevelse.

Annonse
Annonse

Det koster å akseptere at kanskje aldri mer i livet kommer vi dit, til stedet som er utvalgt og vårt. Uvegerlig fastholder vi det dyrebare øyeblikket, sparer på inntrykkene så de blir en del av selvet, av bagasjen på reisen videre.

At menneskelige relasjoner ikke er evige tenker vi kanskje ikke på før vi innser at forgjengeligheten spiser også disse. Å tilbringe timer ved et medmenneskes sykeleie, reise gjennom livserfaringer og felles opplevelser er en del av mange menneskers lodd. Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang.

Av: Ragnhild Tangen





Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse