Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Ragnhild Tangen
Kronikk
24 oktober 2022 13:35
Del på Facebook
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
– Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang, skriver Ragnhild Tangen i denne kronikken. Foto av Pavel Danilyuk / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

"For f ø r s t e Gang, for første Gang, det giver mang en Smaating Rang, den varer kort, kun i Sekunden, den er forbi, naar den er runden", skrev dikteren Henrik Wergeland for nesten to hundre år siden. Og hvem husker ikke sine egne, magiske "førsteganger"; den første, blankpussede skoledagen, den første, altoppslukende og brennende forelskelsen, den første flyturen for de av oss som vokste opp da det, liksom vektløst, å lette fra bakken hørte med til livets eventyrlige erfaringer.

Uforglemmelig og rørende er øyeblikket da ens avkom tar sine første, famlende skritt. Fastbrente minner som gir perspektiv til livets mer forglemmelige "andreganger".

Annonse
Annonse

En begivenhet eller opplevelse som allerede er erfart, har en sørgelig tendens til å falme om den repeteres. Skuffelsen inntrer som en lovmessighet. Kan hende er det nettopp det som får mange av oss mennesker til aldri å oppgi jakten på det som for den enkelte er uopplevet. Vi søker førstegangsopplevelser. Let i deg selv, vil kanskje psykologen svare.

Senere hen, kommet til skjells år og alder, vektlegger man kanskje vel så sterkt den "siste gang", selvom den, naturlig nok, ofte hviler i usikkerhetens dunkelhet. En førstegangserfaring er det ikke noe tvil om, men vi vet ikke sikkert om den strabasiøse turen til toppen vi elsker kanskje kan være en siste gang. Vil vi ha krefter til å forsere den bratte ura enda en gang? Tanken streifer oss om at vi muligens ikke vil kunne nyte den storslåtte utsikten igjen og fornemmer et kort, vemodsfylt streif av en uviss sistegangsopplevelse.

Annonse
Annonse

Det koster å akseptere at kanskje aldri mer i livet kommer vi dit, til stedet som er utvalgt og vårt. Uvegerlig fastholder vi det dyrebare øyeblikket, sparer på inntrykkene så de blir en del av selvet, av bagasjen på reisen videre.

At menneskelige relasjoner ikke er evige tenker vi kanskje ikke på før vi innser at forgjengeligheten spiser også disse. Å tilbringe timer ved et medmenneskes sykeleie, reise gjennom livserfaringer og felles opplevelser er en del av mange menneskers lodd. Tung er tanken på at det kan være siste gang, men samtidig har vi en følelse av høytid når en av ens nærmeste er på vei ut av tiden. I samme øyeblikk en første og en siste gang.

Av: Ragnhild Tangen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 16 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDøgnåpne veier og fastlandssamband er viktigere for lokalt næringsliv enn rassikring av vinterstengte turistveier. Du bør lese kronikken av Rasmussen ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøFramleis blir det drive veivedlikehold mellom fergeleiene.  Eksempelvis på strekninga E39 Lavik til Festøy, via fergesambandet Anda til Lote.  Du ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er vurdert, og ønskt, men er det konkludert?
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStrekningen Nyhamna-Molde er vurdert som kritisk infrastruktur. Kjerringsundet vil bli en del av dette. Du forutsetter at dette ene og ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEg forventer meir nøktern framstilling.Kjerringsundet:Med utgangspunkt i KS2 basert på 2021 prisar vil sambandet koste 4,9 mrd Med 20 prosent prisstigning ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrStaten bidrar med det meste også på Møreaksen. For Kjerringsundet er det i tillegg Aukra kommune som bidrar. Fylkespolitikerne ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse