Annonse
Annonse
Del på Facebook
Styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen og direktør i Helse Møre og Romsdal med kraftige angrep på Bunadsgeriljaen og kronikkforfatteren i dagens styremøte i helseforetaket. Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen og direktør i Helse Møre og Romsdal med kraftige angrep på Bunadsgeriljaen og kronikkforfatteren i dagens styremøte i helseforetaket. Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det virker som om Helseforetaket er redde for jobbene sine. Det er jordmødrene, legene og barnepleierne i Kristiansund også. Og det burde de være. Jobbene deres er borte. Mitt innlegg på Facebook ble nylig lest av helseforetakets fremste leder assistert av styrets leder, direkte under et møte i helseforetaket. Det tok de seg tid til.

Det var direkte pinlig å se på. To menn som gir fullstendig blaffen i fødselshelse, lese opp et innlegg jeg hadde skrevet i sinne, sorg og frustrasjon på Facebook.

annonse

En skulle tro disse gutta med sparekniven i lomma, heller ville bruke tiden på å beklage til de fødende, at en av landets fineste fødeavdelinger er borte. De burde bruke tiden på å legge frem forskning som viser at det er fullstendig trygt nå med lang reisevei. Dokumentasjon som viser at forskerteamet ved medisinsk fødselsregister i Bergen tar feil når de sier at det er risiko forbundet med reisevei. Burde de ikke heller gi nødvendig og god informasjon om hvordan de konkret har tenkt å ivareta alle de ansatte? Eller forklare hvorfor de ikke evner å oppfylle stortingsvedtaket? Eller burde de ikke heller være opptatt av sine pasienter? Trygghet for barn og mor?

I mitt innlegg skrev jeg at de ansatte kunne forvente å få lønna halvert. 

Dette tilbakeviste Bakke og sa alle vil beholde sin lønn og sine faste innlegg. Vel og merke alle de som vil ta vakter i Molde. Dersom du vil beholde lønna, må du gjøre som de sier. Kan de egentlig det? Kan de pålegge folk å pendle? Hva med de som må jobbe i følgetjenesten? Du må ikke være rakettforsker for å anta at de fleste som ikke vil jobbe fast i Molde vil gå betraktelig ned i lønn. Da tar de heller en annen jobb. Slik mister de kompetansen før SNR. Det vet de nok. For det er ikke plass til alle. Vi risikerer nå at flinke kvinner med sine familier flytter vekk fra byen for godt.

Som jeg skrev i mitt Facebook- innlegg, antok jeg at det ikke ville være plass til alle på SNR, om det noen gang blir ferdig. Dette var basert på informasjon fra andre større fødeavdelinger. Hvor det rapporteres om lav grunnbemanning, jordmødre som vil slutte og høyt vikarbruk. Da de slo sammen avdelingen og bygde Kaldnes i Østfold reduserte de staben, antall føderom og barselrom. Men kanskje er det i helseforetakets interesse og selv finne ut av slikt.

Jeg skrev i innlegget: «De ansatte behandles som skrap.» Ok jeg skulle kanskje valgt et annet uttrykk enn «skrap», men det er i hvert fall ikke god personalpolitikk å love ansatte full drift av fødeavdelingen for så å ta den vekk og sende alle ut i usikkerhet. Begrepet «skrap» var hentet fra egen projisering. Jeg ville følt meg som skrap i samme situasjon.

annonse

I det berømte innlegget etterspurte jeg også om kvinner kunne gi tilbakemeldinger på hvordan de opplever å føde i Molde. Vi var interesserte i både de positive og negative historiene. En skulle tro helseforetaket var interessert i dette også. En brukerundersøkelse som kan fange opp om sammenslåingen fungerer, eller ikke. Men helseforetaket bryr seg kun om bunnlinja og tall. Alle vet at Kristiansund skulle legges ned for å spare penger. Helseforetaket har forsøkt med fusk, løgn og tvang. Det lyktes dem til slutt, dessverre.

Dette er strategi fra Helse Møre og Romsdal. Bunadsgeriljaen representerer folk og fødende kvinner, og er en frivillig organisasjon, uten en kommunikasjonsrådgivende avdeling.  Styret i Helseforetaket Møre og Romsdal representerer makt, penger og juss.

Alt var lyst og håpefullt da fødeavdelingen ble gjenåpnet. Jeg tror ingen kan tenke seg hvor stor belastning det har vært for kvinnene å ikke vite hvor man skal dra når fødselen er i gang. At mange er lettet over en avgjørelse er et svar på behovet for forutsigbarhet. Men de må få utrykke seg dersom de ikke er fornøyde og det ønsker Bunadsgeriljaen å bidra med. At helseforetaket også vil bringe disse til taushet er brudd på loven om ytringsfrihet.

Å varsle betyr å stå i stormen for andre. Vel noen må gjøre det. Selv om det har sin pris. Nå er det viktigere enn noen gang, nå når så mange andre blir kneblet til taushet!


Hilsen myggen i teltet
Anja Cecilie Solvik, grunnlegger av Bunadsgeriljaen

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte