Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
31 januar 2023 13:19
Del på Facebook
Solbergfoss kraftverk i Askim kommune i Østfold. Foto: Halvard Alvik / NTB
Solbergfoss kraftverk i Askim kommune i Østfold. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Takket være fremsynte ingeniører, entreprenører og politikere ble det i forrige århundre gjennomført en rekke store kraftutbyggingsprosjekter i Norge.

Strømmen som ble produsert førte til stor industribygging som ga viktige eksportinntekter. Men strømmen betydde også at folk flest fikk en lettere hverdag. Strømmen bidro til å skape et nytt Norge. Men plutselig stanset investeringene i ny kraftutbygging nærmest over natten. Og det ble nesten stopp også i modernisering og fornyelse på eksisterende verk.

Annonse
Annonse

«De store kraftutbyggingens tid er forbi»

Dette postulatet var det ingen ringere enn Jens Stoltenberg som proklamerte. At en så fornuftig mann kunne si noe så dumt, har jeg aldri forstått. Nå var kanskje jeg en talsmann for kraftsosialistene som mente at det meste av vannet skulle legges i rør. Hadde landet fulgt våre anbefalinger ville vi i dag hatt en langt større kraftproduksjon enn det vi har nå. Og vi kan produsere vannkraft for noen øre pr kilowattime.

En «kortslutning» blant politikerne

Det å sterkt begrense kraftutbyggingen i tillegg til at man ikke bygde ut linjekapasiteten i landet, er også en av årsakene til at vi har de strømprisene vi nå ser. Det å bygge ut kraftkabler til utlandet var en villet handling fra politikere fra mange partier. Norge skulle liksom være Europas batteri. Vi skulle liksom hjelpe alle i Europa med billig strøm. Ingen så faren i at disse kablene skulle føre til at vi fikk europeiske høye strømpriser også i Norge. Hele vårt konkurransefortrinn forsvant som dugg for solen.

Alt skal elektrifiseres

I tillegg gikk våre hjemlige politikere helt «bananas» for å elektrifisere alt av bilpark, ferjer, hus, hjem og industri. Naturvernere som sto i fremste rekke for å stanse all kraftutbygging, samlet seg nå om å fjerne alt som lukter av olje og gass over natten. Og politikerne fulgte opp. Ja, de ivret også for å legge gigantiske strømkabler ut til olje- og gassplattformene som inntil nå har vært selvforsynt ved å lage strøm fra egne gasskraftverk. Nei, nå skulle ingen gass brennes på feltet – den skulle fraktes til Europa for å bli brent der. Da kom nemlig vårt klimaregnskap bedre ut ved at vårt utslipp av CO2 ble redusert. Etter det jeg vet omgis vi av samme atmosfære i denne verden. Og den samme CO2-gassen havner i den samme atmosfære uansett. Men for politikerne synes det å være andre regler som gjelder.

Annonse
Annonse

Strømregningen øker

Men sender vi strøm fra våre vannkraftanlegg til oljeplattformene, blir det enda mindre ren fornybar vannkraft å fordele i Norge. Og prisene vil stige ytterligere. Nå er det en rekke kommuner i Norge som må si nei til ny industri på grunn av at det ikke er mulig å tilby strøm til denne industrien.

Nå stiger alt av priser i dette landet. Vanlige nordmenn har fått prissjokk. Men hva gjør regjeringen? De utreder og utreder.

Nå er det på tide for at det blir tatt beslutninger. Og noe av det første vi må starte med er å ruste opp norske vannkraftanlegg. Det koster gjerne mer enn 100 milliarder kroner i første omgang. Men dette vil være godt anvendte penger. Det vil ikke løse alle våre utfordringer, men det gir oss et pusterom.

I tillegg må vi satse på andre former for kraftproduksjon. Vi har allerede vindkraft. Nå er det store planer for vindkraftanlegg fra havet. Det blir selvsagt dyrere enn å produsere vannkraft. Noen tror på solkraft og på alle verdens andre produksjonsformer. Det snakkes også om moderne kjernekraft. Men det er det mange som ikke liker. Atomkraft er fyord.

Men skal Norge utvikles må vi ha mer kraft. Nå er det på tide å ta et krafttak.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse