Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
23 august 2023 12:45
Del på Facebook
Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi går mot et nytt lokalvalg i fylker og kommuner. Tusenvis av mennesker kjemper sitt livs kamp for å komme inn i kommunestyrer og fylkesting. Mange ordførere kjemper for å fortsette i sine verv. Men samtidig reiser også de sentrale politikerne land og strand rundt for liksom å hjelpe til med valgkampen.

Men man kan saktens spørre om det er til hjelp. Og så denne gang har vi sett at Regjeringen har kommet med utspill som har ført til raseri mange steder. Se bare på det som skjer i Finnmark etter at forslaget om å elektrifisere Melkøya kom. Det har ført til litt av en oppstandelse. Ikke minst i Senterpartiet er det opprør – og partiet stuper på alle meningsmålingene i Nord-Norge. Men det er også lokalt stor forbannelse i Arbeiderpartiet. Jeg ser ikke bort fra at dette kan bli spesielt kostbart for Senterpartiet. Men også Arbeiderpartiet vil tape velgere.

Annonse
Annonse

Hvilken «timing» kan man spørre

Det mange spesielt i Finnmark reagerer sterkt på, er at dette utspillet kom midt i en lokalvalgkamp. Noen skylder på at Regjeringen må ha dårlige rådgivere – og dem finnes det nok en del av. Men i en slik sak burde både statsminister og finansminister ha gangsyn nok til å se at dette kunne skade lokalpartiene i Finnmark. Men som mange ganger før synes det ikke som om Støre eller Vedum har lagt vekt på det. Norges klimaregnskap er for dem langt viktigere. Blir Melkøya elektrifisert betyr det mye for Norges klimaregnskap, men det betyr selvsagt ingenting for verdens klimaregnskap. Dette er ren og skjær symbolpolitikk.

Oslo – verdens navle

Denne gang er det Finnmark som kjenner overmakten fra hovedstaden hvor man vet best. Slik har det også vært i sykehus-poltikken. Høyre ble omtrent utradert ved forrige kommunevalget i Kristiansund. Det er glemt nå. Men man husker alle lovnadene spesielt fra Senterpartiet som skulle være en garanti for fødeavdeling og sykehuset i Kristiansund. Jamen sa jeg smør. Og hvem er det som får kjeft nå? – jo Senterpartiet som plutselig glemte aller sine lovnader. Slik oppførsel liker ikke velgerne. Det skaper politikerforakt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Strømsjokket

Og hvem er det som har fått unngjelde for strømsjokket i norske husholdninger? Jo, stort sett er det dagens regjering. Erna som har et stort ansvar for strømsjokket, sitter der muse stille i båten.

Men Støre & Co kan ikke bare skylde på sine forgjengere. Ta bare den siste tids habilitetsskandaler i Regjeringen. Jeg fatter ikke at slikt skal være mulig i en regjering. I denne saken skulle man tro at den enkelte statsråd hadde bedre forstand. Støre får skylda også for dette, men hovedansvaret ligger selvsagt på de statsrådene som med vitende og vilje kommer i en sitasjon som gjør at de får sparken.

Lakseskatten

En annen sak hvor Regjeringen har overkjørt mange av sine lokale parti-venner er lakseskatten. De aller fleste er vel enige om at fiskeoppdretterne må betale mer i skatt, men det er måten regjeringen turer frem på som vekker oppsikt lokalt. Fiskeoppdrettsnæringen har reddet mange lokalsamfunn langs kysten. Sammen med oljeindustrien har det ført til at det fortsatt bor folk i mange kystsamfunn. Fisk og olje har gitt mange arbeidsplasser og mye fremtidshåp.

Etterpåklok?

Jeg vet at mange lokale politikere har stått frem med sine advarsler til politikerne som styrer landet. Men de har ofte snakket til døve ører. Nå får vi se hva som skjer i valget. Fortsetter Arbeiderpartiet og Senterpartiet sin dramatiske nedgang må det føre til konsekvenser for dem som i dag leder disse partiene.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse