Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
18 september 2023 18:16
Del på Facebook
Arkivfoto av Erna Solberg, leder i Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB
Arkivfoto av Erna Solberg, leder i Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det kommer hver eneste dag nye opplysninger om aksjeeventyret - eller kanskje rettere sagt - aksjetragedien til Sindre Finnes. For denne saken blir en stadig større tragedie både for han og kona Erna Solberg for hver dag som går. Slik går det ofte når ikke alt blir lagt på bordet straks noe slikt avsløres.

Mange advarsler

Selvsagt burde Erna ryddet opp i dette for mange år siden. Det har ikke manglet på advarsler. Men problemet til ledende politikere er at de liksom hever seg over lov og rett. De tror liksom at alt går over dersom man sitter stille i båten – og det er Erna flink til.

Annonse
Annonse

Politikere MÅ ha tillit

Problemet er at alle politikere er avhengig av å ha tillit. Mister man tilliten er det kort vei ut av politiske posisjoner. For Erna som har vært statsminister og Dronning i Høyre, må dette være en svært så brutal sak. I den stormen som nå ha oppstått må vi huske at både Erna og mannen er mennesker. De har det sikkert fryktelig vondt nå. Men de har jo selv satt seg i denne situasjonen slik andre ledende politikere har gjort før.

De må vite hvor grensene går

Flinke pressefolk har jobbet med sakene rundt politikere og habilitet i mange år. De som er valgt til de øverste politiske stillingene i samfunnet vårt vet derfor utmerket hvor grensene går. Problemet er at mange av dem lett har glemt saker som gjelder habilitet, pendlerboliger og andre frynsegoder. Det synes som om mange vil ha mer, ja, mye mer enn det de etter regelverket skal ha av.godtgjørelser og annet i tillitsverv. Slikt kommer for en dag – og straffen er hard.

Alvorlig for mange

Det er ufattelig at Erna ikke før valget valgte å legge alle kortene på bordet. Hun gjorde ikke det – og det kan bli hennes farvel til norsk politikk. Men dette er også en alvorlig sak for partiet Høyre. Dersom Ernas rådgivere har anbefalt å legge lokk på saken til etter valget – ja, da er det flere personer som kan få problemer med å fortsette i sine stillinger.

Annonse
Annonse

Økokrim MÅ komme på banen

Dette er en så alvorlig sak at Økokrim selvsagt må se på den. Men da må de også se på den tilsvarende saken som gjelder Anniken Huitfeldt har gående vedrørende habilitet. Både Erna og Anniken er gift med sunnmøringer uten at man skal dra den historien videre. Økokrim ser jo allerede saken til Ola Borten Moe.

Problemet er at statsminister Støre har «frikjent» Anniken. Nå møter han seg selvsagt seg selv i døra. Slik dette har utviklet seg må vi få et uhildet organ som Økokrim på banen.

Mange har betalt dyrt

Det norske folk møter et regelverk de må forholde seg til. Se bare på alt det mange «vanlige» mennesker har opplevd i forhold til NAV og andre offentlige etater. Mange har betalt dyrt for det regelverket politikerne har konstruert i mange saker.

Nå må kortene legges på bordet. Ellers er det over og ut.

Her det er snakk om likhet for loven. Det må gjelde for fattig og for rik.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse