Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
15 september 2023 21:58
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fredag kom sjokkmeldingen om aksjehandelen til Sindre Finnes – ektemannen til Erna Solberg. Han har i årevis mens Erna var statsminister, handlet med aksjer i et tempo og omfang som er i særklasse. Erna sier at hun ikke viste hvor omfattende denne handelen har vært. Nå har hun et stort habilitetsproblem som også andre sentrale politikere har kommet i.

Hva med like regler?

For folk i finansnæringen og i mange andre virksomheter er det svært strenge regler når det gjelder aksjehandel. Ja, reglene i Norge er de strengeste i denne verden. Men for enkelte norske politikere synes det å være fritt frem. Selvsagt er dette en ny sak som fyrer opp under politikerforakten. Hvor er moralen kan man spørre? Hva med etikk, vett og forstand?

Annonse
Annonse

Selvsagt kan pressen være nådeløs når slike historier brettes ut for offentligheten. Men når man kommer i slike situasjoner må det selvsagt reageres. Og om noen som trår feil og som håper på at ingenting blir avdekket, så vet vi at det meste kommer for en dag. All honnør til dem som bidrar til å avsløre slike saker.

Det skal ikke være forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo.

Politikere MÅ ha tillit

Jeg vet ikke utfallet av de habilitetsskandalene vi har sett i den siste tiden. Jeg vet heller ikke hva Økokrim vil gjøre. Både utenriksminister Anniken Huitfeldt og nå Erna Solberg rammes nå i saker som deres ektemenn egentlig er ansvarlige for. Men uansett har slike ledende politikere en selvsagt plikt til å holde seg orientert hva som skjer i familiebudsjettene.

Annonse
Annonse

Selvsagt burde også Ole Borten Moe forstått at han ikke kunne drive med aksjehandel mens han var statsråd.

Nå håper jeg at politikerne må følge samme regelverk som det man praktiserer i det private næringslivet. Dette er nemlig et spørsmål som går på tillit – og har ikke en politiker tillit så er vedkommende ferdig i norsk politikk. Det kan bli skjebnen både til Anniken og Erna.

Hestehandel i politikken

Men det er ikke bare suspekt aksjehandel som rammer politikerne i våre dager. Det er også all hestehandelen vi ser etter valget. Vi vet at Senterpartiet er god på dette med hestehandel, men det er også mange i andre partier som kan kunsten med på drive hestehandel. Det har vi til fulle sett i mange kommuner og fylkeskommuner.

Mange politikere som føler at de vant valget må konstatere at de er fratatt seieren. Andre partier har rottet seg sammen. Man kan saktens spørre om hvor mye dette er politikk eller om hvor mye dette er om kampen om honningkrukka – nemlig godt betalte politiske verv.

Slikt urent trav vil selvsagt også bidra til å sette spørsmål til politikeres moral og etikk. Det er ikke tvil om at mange velgere føler et svik.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse