Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bernt Øien, pensjonist
Kronikk
14 september 2023 12:20
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hvis kunst speiler samfunnet så er historiens girstang i ferd med å settes i revers. Spesielt Arbeiderpartiet og Senterpartiet bør spørre seg selv om hvordan de greide å rasere partiene sine slik at fallet drar med seg «vanlige folk».

Den dype staten

Skimter vi den «dype» staten når det tas ut millioner i bonus fra statens støttemidler til batterifabrikker som ikke har produsert et eneste batteri eller subsidier til vindkraftutbygginger som føres ut av landet? Listen kan gjøres lenger. Er vi utrustet med samfunnstopper som seiler under et spjæret moralsk seil etter å ha hatt fest på kompass-spriten slik at skuta Norge er på feil kurs?

Annonse
Annonse

Vindkraft versus kjernekraft?

AP ordføreren i Vadsø krever at Statsministeren trekker seg som leder i Arbeiderpartiet på grunn av dårlig styring, velgerflukt og høye strømpriser. Giske er klar på at «spekulantsystemet» i kraftpolitikken er en av årsakene til at AP og SP stuper. Systemet premierer kraftdirektører og tyner «vanlig folk». Lobbyister har klippekort i NRK for å snakke om vindkraftas fortreffelighet, men ingen journalist spør om hva det rasjonelle med vindkraft er, sett opp mot kjernekraft?

Statnett sier at systemreservene (balansekraften) er oppbrukt og at mer sol og vind inn i nettet truer nettfrekvensen. Aslaug Haga i Fornybar Norge nevner ikke at vind og solkraftprodusenter ikke får selge strøm i en slik situasjon slik at de taper penger? Hvorfor produserer vindturbinene på Fosen tross Høyesterettsdommen? Hvorfor legger regjeringen opp til konflikter i Finnmark med sine planer om vindkraft i nye områder, tross advarsler fra NVE? Elektrifisering av Melkøya viser hvor virkelighetsfjern regjeringen er i energipolitikken ref. 1,5 graders målet.

Det holder å lese siste kapittel i denne rapporten. Off Target: The Economics Literature Does Not Support the 1.5°C Climate Ceiling (fraserinstitute.org)

Det enkle svaret er at noen bestemmer at det skal være slik fordi Norges politiske system er et «representativt demokrati». Å avgi sin stemme betyr at den gis til noen andre som skal forvalte den opp mot valgløftene, men «noen» kan bruke stemmen din slik han vil .

Plutokrati gjennom NGO'er

Det er sjelden vi ser rike mennesker gå inn i politikken. Det betyr ikke at disse mangler innflytelse. De politiske løftene som virkelig har noe tyngde i seg er de vi ikke ser fordi dette er plutokrati gjennom NGO'er (non-governmental organization ), ikke-statlige organisasjoner . Det er næringsinteresser, lobbyinteresser og ikke minst politiske systemer i Europa/EU. De siste lokker med framtidig posisjon til politikere som benytter politikk som karrierevei.

Tross to ganger nei til EU har EØS avtalens mange tusen direktiver gjort Norge til EU medlem som en «Johan uten land». EØS avtalen i kom i stand bare dager etter nederlaget i siste EU avstemming. Landsmoderen Gro satt i sleden, mens tømmene lå i hendene til Støre som den reneste «Syver bakpå».

Annonse
Annonse

Et representativt demokrati er et indirekte demokrati lik styreformen i Norge. Den sveitsiske filosofen Rousseau sier at hvis nasjonen har et «representativt demokrati», så er det ikke er overraskende at disse som representerer deg over tid kommer til å jobbe for sine egne personlige interesser.

Havvind ikke lønnsomt i overskuelig fremtid

Støre lovte en strømmengde til EU som er like stor som vår nåværende kraftproduksjon. Hvem hadde «avgitt» sin stemme for at han skulle opptre slik? Da Støre åpnet Hywind Tampen nylig postulerte han at vi åpner døra til fremtidens historie. Han mener å ha sett inn i glasskula før en eneste vindturbin snurrer. Kronprinsen sa under samme åpning: «Ved å koble disse ledningene her, så kobler vi oss på framtiden». «Alle troverdige usannheter og konspirasjonsteorier vikles rundt en kjerne av sannhet» sier Einar Kilde Evensen i DNB. Hvem vet hva fremtiden vil bringe?

Med kjernekraft vil subsidiene til Hywind Tampen bli borte som et knips etter et støvkorn på jakkeslaget, og da er det kroken på døra for vindkraft. Så hva er greia med havvind når regjeringen ikke låner øret til statens eget organ NVE? Sitat: «Studier gjennomgått av NVE viser at klimaavtrykket til vindkraft ligger mellom 3 – 46 gram CO2 per produsert kWh, og at det tar mellom 3-7 måneder for en vindturbin å produsere samme mengde energi som det kreves for å produsere og sette turbinen i drift». NVE sier også at havvind ikke blir lønnsomt i overskuelig fremtid.

Kapitalen flykter fra havvind

Kapitalen flykter til sikre investeringer, noe som kalles «flight to quality». Det kom ikke et eneste bud fra havvindaktører i Storbritannias fornybar-auksjon nylig, noe som Financial Times karakteriserer som en dyp ripe i lakken for Storbritannias satsing på havvind. Gjelder ikke den samme økonomiske tyngdeloven for regjeringen i Norge?

World Nuclear Association skriver at i stedet for nedleggelse, så er 58 kjernekraftverk under bygging, 103 er planlagt og 325 foreslått. Tyskland faser ut kjernekraft, og som et resultat av dette seiler landet inn attglømta ved at tysk industri flykter landet som aldri før med de energipriser som er oppstått. De får tilmed lån fra Tyske banker for å gjennomføre utflagging. Bankene som har finansiert disse bedriftene ser at det beste for dem selv er «Flight to Quality».

Hydrogenmareritt

I tillegg til havvind satser nå regjeringen på et hydrogenmareritt gjennom infrastruktur for hydrogen til Tyskland. På samme måte som havvind er det bare spekulanter som tjener på Statens satsing innen hydrogen.

Jeg tror filosofen Rousseau har sine ord i behold, eller som Kolingen sier” Alla människor är egoister. Alla tänker på sej - det är bara jag som tänker på mej”.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse