Annonse
Annonse
I mai 2020 var det 120.000 færre jobber enn i samme måned året før, noe som tilsvarer en nedgang på hele 4,2 prosent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
I mai 2020 var det 120.000 færre jobber enn i samme måned året før, noe som tilsvarer en nedgang på hele 4,2 prosent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

I mai 2020 var det 120.000 færre jobber enn i samme måned året før, noe som tilsvarer en nedgang på hele 4,2 prosent.

Flesteparten av jobbene som forsvinner, er i næringer med lavt lønnsnivå, viser foreløpige SSB-tall fra en eksperimentell månedsstatistikk basert på a-ordningen.

A-ordningen er en samordnet måte for arbeidsgivere å rapportere opplysninger om inntekt og ansatte til Nav, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Skatteetaten.

Formålet med statistikken er å belyse konjunkturutviklingen i Norge, målt ved endringer i antall jobber, antall lønnstakere og kontantlønn.

Overnatting og servering ned

I overnatting og servering gikk antallet jobber ned med hele 22,2 prosent fra mai i fjor til samme måned i år. Også i personlig tjenesteyting og i forretningsmessig tjenesteyting gikk antallet jobber sterkt ned, begge med en nedgang på over 10 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter fulgte transport og lagring med en nedgang på 7,6 prosent. Det var også nedgang i næringer dominert av offentlig sektor. Av disse var nedgangen størst i undervisning og deretter helse- og sosialtjenester, med henholdsvis 4,9 og 2,6 prosent færre jobber.

Oppgang i olje og gass

En av svært få næringer med jobbvekst fra mai 2019 til mai 2020 var bergverksdrift og utvinning, som i Norge er dominert av utvinning av olje og gass. De foreløpige tallene for mai viser en økning i antall jobber på 4,7 prosent.

Oljeprisnedgangen i mars og april ser derfor foreløpig ikke ut til å ha gitt utslag i jobbtallene for denne næringen. I industrien gikk antallet jobber ned med 3,3 prosent fra mai 2019 til samme måned året etter.

Endelige tall viser også at lønnstakere på korttidsopphold i Norge sto for omtrent 12.000 av den samlede nedgangen i antallet jobber på over 75.000 fra april i fjor til april i år.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte