Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 juli 2020 12:47
Del på Facebook
Mange velger campingferie i år, siden myndighetene inntil 10. juli frarådet feriereiser til Europa. Undersøkelser viser at nordmenn ikke har tenkt å bruke like mye penger på ferien i Norge, som det de gjør når de reiser utenlands.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mange velger campingferie i år, siden myndighetene inntil 10. juli frarådet feriereiser til Europa. Undersøkelser viser at nordmenn ikke har tenkt å bruke like mye penger på ferien i Norge, som det de gjør når de reiser utenlands.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at nordmenn i snitt vil kutte årets feriebudsjett med en firedel, planlegger et lite mindretall på 7 prosent å feriere på kreditt.

Dette tilsvarer 244.000 nordmenn som i en undersøkelse fra Respons Analyse sier at de kanskje eller helt sikkert vil ta ferie for lånte penger i sommer. Undersøkelsen er gjort i mai på oppdrag for SpareBank 1.

– Dette sier oss at vi har fått en vane i et segment i Norge som lånefinansierer ferien. Vi kjenner til dem. Ellers er trenden i korona at forbrukerne tar opp mindre forbrukslån og har mindre kredittgjeld enn normalt. De henger sammen med at vi skrur ned farten litt, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jørgensen til NTB.

Bruker mindre

Undersøkelsen viser at nordmenn i snitt planlegger å bruke 12.375 kroner på ferie. Det er en nedgang på hele 26 prosent fra i fjor. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 ser en klar sammenheng med koronakrisen og at de fleste følger myndighetenes reiseråd og holder seg i Norge.

– Vi har i alle år sett at de som reiser til utlandet om sommeren i snitt har to til tre ganger så høye ferieutgifter som de som bare er i Norge. Det er altså fullt mulig å tilbringe sommeren her hjemme for en rimelig penge. Feriepengene, som de fleste mottar i juni, skal være tilstrekkelig til å få en fin ferie uten å måtte sette seg i gjeld, sier Gundersen.

Flink med pengene

Ifølge Forbrukerrådet har nordmenns forbruksmønster gjennom koronakrisen vist at de aller fleste har vært flink med pengene og bremset opp. Gjeldsregisteret viser for eksempel en dempet vekst i forbrukslån og en reduksjon i husholdningenes usikrede gjeldsbelastning. De siste tre månedene er usikret gjeld redusert fra 166, 5 milliarder i april til 158 milliarder per 10. juli.

– Når 7 prosent sier at de vil lånefinansiere ferien, er det egentlig ikke et så høyt tall når vi tar hensyn til at det er 400.000-500.000 arbeidsledige. Vi fryktet det skulle bli verre, men norske forbrukere har tilpasset sitt lånefinansierte forbruk, mer eller mindre frivillig, sier Jorge Jørgensen.

Han viser til at det er knyttet mye sosialt press til det å ha ferie.

– Foreldre er veldig vare på at ikke deres barn skal være den eneste i klassen som ikke har vært på et spennende reisemål rundt Middelhavet. Nå har koronaen kanskje dempet presset for å dra dit. Norgesferien blir ikke nødvendigvis billig, sier Jørgensen.

Kontroll på store utgifter

Forbrukerøkonom Magne Gundersen har følgende råd for å få ned feriebudsjettet.

– Det er å ha kontroll på de store utgiftene: Overnatting, mat og reise. Det er bortimot gratis å dra til familiehytta, besøke familie og venner eller vil campe i telt eller hengekøye. Matutgiftene blir lave om du lager de fleste måltidene selv og smører niste til reisen og utfluktene og i fornøyelsesparken. Og reiseutgiftene holder du i sjakk ved å reise kort og fylle opp bilen med hele familien på langturen, sier Gundersen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøHan nevner Tautratunellen og minner på at det kan ta tid. Derfor bør Reknes reserveres. Det ha Molde skusla bort. 
Terje Sundsbø 7 timer siden Demokratiets veivalg
Terje Sundsbø 7 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrJeg leste oppslaget fra 2009, før Fergefri E39 ble lansert. Reknes er for lengst ute av bildet. Den som ikke ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøFrå folk på utgåande kontrakt.Bru over Julsundet hastar ikkje, men veg mellom Julbøen og Fuglset hastar.  Kaffeslabberas i formannskapssalen.https://midsundingen.no/nyhende/vi-gir-oss-ikkje-for-moreaksen-er-bygd/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR05-c6vIQLvzJlQXnbLG648T_Ym15RpaisIh90MTlkunDSZBjsEXM3HTKY_aem_XCC4VdLAnflK00jIx7a3lg
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøI oppslaget frå 2009 står det å lese:""Seksjonssjef for trafikksikkerhet og vegforvaltning i Statens vegvesen i Nordmøre og Romsdal, Kjetill ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøJa, og SVV ville reservere Reknes til formålet.Leste du oppslaget i nrk?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse