Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 juli 2020 07:42
Del på Facebook
Demonstrasjon mot nye tiltak i California.Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrasjon mot nye tiltak i California.Foto: AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens noen land er på første runde med stenging for å bekjempe koronaviruset, har andre begynt å stenge for andre gang fordi smitten øker etter at de åpnet opp.

De ferskeste eksemplene på bølge nummer to er de strenge tiltakene som gjeninnføres i California, i Catalonia i Spania og i den indiske delstaten Bihar.

Den katalanske regjeringen har bedt nnbyggerne om å holde seg hjemme i og omkring den nordøstlige byen Lerida. Tiltakene omfatter rundt 160.000 mennesker i byen, som heter Lleida på katalansk. Folk får gå på jobb, handle mat og medisiner og ta en joggetur. Men lite annet.

I Portugal har det siden 1. juli vært hjemmeliv for 700.000 mennesker i utkanten av Lisboa. I Storbritannia er det lokal nedstengning i Leicester. Munnbind er obligatorisk i alle butikker og supermarkeder fra 24. juli i hele England.

Tyskland velger å være føre var og forbereder seg på å innføre strengere tiltak for å unngå at landet rammes av en ny smittebølge. Det er også grunnen til at Frankrike innfører krav om munnbind innendørs på offentlige steder fra neste uke.

U-sving for California

I California tok guvernør Gavin Newsom drastiske grep tidligere i uken. Ny nedstengning for barer, kinoer og inneservering på restauranter. Kirker, treningssenter, frisører, shoppingsenter, bowling og minigolf ble igjen stengt, for å nevne noe. Lokale tiltak ble gjort gjeldende for hele delstaten.

Dødstallene fortsetter å stige i Mexico, som er det fjerde hardest rammede landet i verden, men myndighetene har foreløpig ikke innført nye restriksjoner. I juni startet en gradvis gjenåpning av landet.

I Australia ble nylig fem millioner mennesker i storbyen Melbourne pålagt å holde seg hjemme etter ny oppblomstring. Delstaten Victoria, der Melbourne ligger, har stengt grensene for å beskytte resten av landet.

Stengt og atter stengt

I Midtøsten har Vestbredden vært koronastengt siden 3. juli. Nedstengingen er forlenget på ubestemt tid, og det er også portforbud.

I Israel ble det innført nye tiltak 7. juli som blant annet omfatter barer og treningssentre, og som begrenser ansamlinger på offentlige steder. Men i områder med mye spredning er det strengere tiltak.

I India er den nordlige delstaten Bihar, med en befolkning på 125 millioner mennesker, er det innført en ny periode med nedstengning som skal vare i to uker. Også delstaten Goa måtte stenge igjen torsdag, men der er hastetiltaket foreløpig begrenset til å gjelde i tre dager.

Storbyene New Delhi, Mumbai, Chennai, Bangalore og Pune er blant dem som har sett en smitteøkning, og mange delstater innførte portforbud i helgen.

Sør-Amerika sliter

Colombia innførte nye restriksjoner for 2,5 millioner innbyggere denne uken, mens i Argentina er hovedstaden Buenos Aires på vei ut av nedstenging.

Land som Brasil, Peru og Chile er nå blant dem som registrerer flest nye smittetilfeller i verden. Brasil er også landet med nest flest smittetilfeller totalt etter USA med nesten to millioner. Over 75.000 personer er døde i Brasil, og i USA har dødstallet passert 140.000.

I Venezuela har antallet smittetilfeller passert 10.000, og det er registrert et bekymringsfullt antall nye tilfeller i hovedstaden Caracas. Tirsdag beordret president Nicolás Maduro streng overholdelse av karantenetiltak i byen der nesten alle av de rundt 300 nye smittetilfellene ble registrert i løpet av ett døgn.

Etter mange år med isolasjon som følge av økonomisk og sosial krise, er de ikke blitt overkjørt av viruset slik som for eksempel Ecuador og Brasil er blitt.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse