Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
31 juli 2020 10:41
El-sparkesykler er blitt et velkjent syn i Oslos gater, det merker Oslo skadelegevakt godt. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
El-sparkesykler er blitt et velkjent syn i Oslos gater, det merker Oslo skadelegevakt godt. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo legevakt er bekymret over stadig flere elsparkesykkel-skader, og ber aktørene sperre for bruk på natta. Det vil ikke en av de største utleierne.

Mer enn halvparten av dem som skader seg på elsparkesykkel i hovedstaden, gjør det mellom klokka 22 og 07, opplyser skadelegevakta til NTB. I juli var det tolv personer som ble alvorlig skadd i elsparkesykkel-ulykker i Oslo – ti av dem var påvirket av alkohol.

– Oslo skadelegevakt vil anbefale å stenge for bruk av elsparkesykler på natten. Vi håper de ansvarlige handler raskt, sier overlege Henrik Siverts på Oslo Skadelegevakt.

Mye brukt alternativ

Aktøren Tier, en av flere som leier ut elsparkesykler i Oslo, vil imidlertid ikke gjøre som legevakta foreslår. Daglig leder Lars Christian Grødem-Olsen viser til at flere kunder bruker syklene på vei hjem fra jobb når annen transport er begrenset.

– Det er for brukere som disse at vi holder nattåpent, sier han til NTB.

Grødem-Olsen viser til leievilkårene, der brukerne må bekrefte at de ikke er beruset.

– Vi forstår at legevakten er bekymret for denne utfordringen. Trygghet er vår førsteprioritet, og loven er krystallklar når det kommer til å kjøre elsparkesykkel og sykkel når man er beruset: Dette er ikke lovlig.

– Hvis brukeren ikke respekterer dette, er det en politisak, legger han til.

Bymiljøetaten: Vi kan ikke gjøre noe

Totalt ble det behandlet 194 personer for skader knyttet til elsparkesykkel i Oslo i juli, en økning fra 155 i samme måned i fjor. Økningen fra juni i år er på 15.

– De alkoholpåvirkede skader seg mer alvorlig enn de som er edru. Eksempler på alvorlige skader er brudd i armer og bein, bruddskader i ansiktet som krever operasjon, og blødninger inne i hodet, sier overlege Henrik Siverts på Oslo Skadelegevakt.

Halvparten av dem som skader seg er mellom 23 og 33 år, og antallet skader er høyest på solfylte, varme kvelder og netter.

Bymiljøetaten i Oslo kommune opplyser til NTB at de ikke har hjemmel til å regulere bruken av sparkesyklene, inkludert bruk nattetid, og viser til Oslo-politiet.

Siverts påpeker at selv om det er færre som bruker sparkesyklene på natta, er det flere som skader seg enn på dagtid.

– Skadene vil for mange føre til betydelige helsemessige konsekvenser, og for noen livslange plager, sier Siverts.

Nesten alle på natta alkoholpåvirket

Alkoholbruken spiller en rolle både i hvor mange som skader seg, og hvordan de gjør det. Blant de skadde som hadde drukket alkohol, pådro 11 prosent seg alvorlige skader. Blant de edrue var tallet bare 3 prosent.

Nesten alle som skadd seg på nattetid i juli var påvirket av alkohol, ifølge Siverts.

El-sparkesyklene i Oslo blir flittig brukt både på dag- og nattetid, men er kontroversielle av flere grunner. I tillegg til skadene brukerne pådrar seg, har blant andre Blindeforbundet bedt om regulering etter at blinde er blitt påkjørt og sliter med å ta seg fram i gater fylt av parkerte sparkesykler.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 2 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 2 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 2 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 20 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Ketil Strand Andersen 22 timer siden Une Bastholm nominerer David Attenborough til fredsprisen
Den problemstillingen Bastholm ikke fatter er at våre naturressurser er begrensede. Vi har f.eks. en gitt mengde rent vann fra ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte